Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora 6:13, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 142 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 55 km nord-vest de Buzău, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km est de Braşov, 68 km vest de Focşani, 68 km nord-est de Ploieşti şi 96 km nord-est de Târgovişte.
Te mai poate interesa și: Cutremur de 8 grade pe scara Richter. Cum se pregătește România pentru cel mai sumbru scenariu. Arafat: „Luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade”
De la începutul lunii aprilie, în zonele seismice Vrancea şi Oltenia au avut loc 26 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe Richter.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung Muscel, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.
Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.