În noul Parlament European, aproape o treime dintre cei 720 de eurodeputați câștigă venituri suplimentare considerabile, pe lângă salariile de bază. Transparency International EU dezvăluie că aceste venituri provin adesea din colaborări externe, precum consultanță pentru grupuri de lobby din domeniul agricol sau auto, estompând granițele dintre interesele publice și cele private, potrivit digi24.ro.
Un român, Gheorghe Piperea, europarlamentar din partea AUR și avocat cunoscut, se află pe locul întâi în clasamentul veniturilor suplimentare. Piperea câștigă 657.000 de euro anual din activități externe, mai ales de la firma sa de avocatură, ceea ce ridică întrebări despre potențialele conflicte de interese.
În clasamentul publicat de Euronews, Piperea este urmat de eurodeputați precum Laurent Castillo, medic francez, și Roberto Vannacci, un politician italian care a profitat de succesul cărții sale recent lansate. Alți europarlamentari, precum Stefan Köhler și Christine Singer, obțin venituri din colaborări externe care se aliniază domeniilor lor de activitate în comisiile parlamentare.
„Este indispensabil să păstrăm o legătură pe teren, să nu fim un reprezentant deconectat. Nu există nicio contradicție între lupta pentru o mai bună politică de sănătate în Parlament și ambiția sa de o viață de a avea grijă de alții ca medic”, a declarat Castillo.
Te-ar mai putea interesa și: Bani în plus pentru europarlamentari. Salarii de peste 15.000 de euro pentru peste 2.400 de angajați!
foto: Parlamentul European
Transparency International avertizează asupra riscurilor asociate acestor activități și solicită reguli mai stricte. În prezent, eurodeputații trebuie să-și declare public veniturile externe, dar verificarea acestora lasă de dorit. Organizația recomandă un control mai riguros din partea unui organism extern și aplicarea de sancțiuni în caz de nereguli.
„Declarațiile trebuie verificate în mod proactiv de Parlamentul European sau, și mai bine, de un organism extern … de asemenea, trebuie aplicate sancțiuni pentru încălcarea codului de conduită”, a spus el.
Chiar dacă unii eurodeputați justifică aceste activități externe prin dorința de a menține legătura cu mediul profesional, criticii subliniază că astfel de colaborări pot afecta transparența și obiectivitatea politicilor europene.
Te-ar mai putea interesa și: Mai mulți bani pentru tinerii fermieri. Europarlamentarul Franc Bogovič încurajează tinerii să intre în afaceri în domeniul agricol