Focarul de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie al acestui an a dat fermele de creștere a păsărilor și clienții acestora peste cap. Consumatorii au fost îngrijorați odată cu aflarea acestei vești. Conform Agerpres.ro, UCPR nu a ezitat să vină cu un răspuns.
Identificarea focarului a dat România peste cap. Multe dintre fermele de creștere a păsărilor au fost puse în pericol, iar produsele livrate deja în magazinele mari au reprezentat un semn de îngrijorare pentru consumatori. În ciuda acestei situații, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a dat declarații relevante.
Te-ar putea interesa și: Ouăle riscă să devină produse de lux în România! „Preţul ar fi influenţat de gripa aviară”
„UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit.
Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică” este declarația care a reușit să calmeze populația. Acesta era un răspuns care nu putea lipsi. Consumatorii au fost puternic influențați de vestea identificării unui focar de gripă aviară. Aceștia au considerat că sănătatea lor este pusă în pericol prin consumarea produselor livrate în magazine, până în momentul în care persoanele responsabile și-au spus cuvântul.
Serotipul H5N1 a fost identificat în Codlea, la un agent economic al platformei avicole. În urma acestei informații, specialiștii s-au implicat și au analizat puternic situația, astfel, ieșind la iveală că efectivele care au fost afectate în localitatea menționată anterior reprezintă 0,07% din totalul cantității de carne de pasăre, crescută într-un singur an în România.
Gradul de autosuficiență al cărnii de pasăre este estimat la 95-95%, în timp ce ouăle se bucură de 100%. Datele au fost prezentate cu scopul de a liniști populația și de a le transmite consumatorilor că sănătatea lor nu este pusă în pericol. UCPR nu a ezitat să declare public și să le reamintească clienților că au fost luate măsuri încă din fază incipientă în cazul de la Codlea au fost luate măsuri încă din fază incipientă.
„Planul de măsuri întocmit de reprezentanţii ANSVSA împreună cu autorităţile locale a fost transmis la UCPR, societăţilor şi fermelor din zonele delimitate şi a fost şi este respectat în totalitate prevenind astfel răspândirea virusului în alte ferme avicole.
Astfel, nu a mai fost identificată prezenţa virusul gripei aviare în ferme de pui de carne de găină, în ferme de găini ouă consum sau în ferme de reproducţie” este ceea ce au spus reprezentanții UCPR. Aceștia colaborează permanent cu ANVSA și cu toate fermele din țară, ceea ce le oferă siguranța consumatorilor că produsele livrate sunt verificate corespunzător și că sunt respectate măsurile necesare de bio-securitate.