- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un fost premier din Cehia, pregătește o investiție majoră în România. Compania de cereale East Grain din Cluj intră în portofoliul cehilor de la Agrofert

11 May, 14:16 • Adrian Popovici
Andrej Babiš, fost premier ceh, a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru o investiție în țara noastră. Mai exact, Agrofert, o companie la care fostul oficial deține o cotă semnificativă, va prelua East Grain, un trader de cereale din Cluj.
Un fost premier din Cehia, pregătește o investiție majoră în România. Compania de cereale East Grain din Cluj intră în portofoliul cehilor de la Agrofert

Andrej Babiš, unul important politician ceh și fost premier al acestei țări a primit aprobarea necesară de la Comisia Europeană pentru o investiție majoră în țara noastră. După cum transmite Ziarul Financiar, Agrofert, o companie la care fostul oficial deține o participație semnificativă va prelua traderul de cereale East Grain din judeţul Cluj.

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind fuziunile economice, preluarea controlului exclusiv al East Grain din România de către Agrofert din Cehia. Tranzacţia se referă în principal la comerţul cu cereale, seminţe oleaginoase, furaje pentru animale şi îngrăşăminte minerale”, se arată pe site-ul executivului european.

După cum arată Comisia Europeană, nu există probleme majore de concurență asociate cu tranzacția, având în vedere poziția relativ limitată pe piață a companiei rezultate din fuziunea celor două entități.

Trebuie precizat East Grain este printre liderii din domeniul comerțului cu cereale și semințe oleaginoase și este deținut de un grup de antreprenori din România și Ungaria. Sub conducerea directorului general Tamás Vincze, Grupul East a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată de 947 de milioane de lei (aproximativ 200 de milioane de euro), înregistrând o creștere de 40% față de anul anterior, conform datelor furnizate de reprezentanții săi.

East Grain, cel mai important trader de cereale din cadrul Grupului East, a raportat în 2022 o cifră de afaceri de peste 714 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de euro.

Te-ar putea interesa și: Sorin Grindeanu anunță o investiție de 1 miliard de euro în Portul Constanța. „Un obiectiv strategic de interes național”

Andrej Babiš, fost premier al Cehiei și patronul Agrofert, compania care preia East Grain
Andrej Babiš, fost premier al Cehiei și patronul Agrofert, compania care preia East Grain

Ce știm despre Agrofert, compania care preia East Grain?

Agrofert, principalul conglomerat de companii din domeniul agriculturii și industriei alimentare din Cehia, cu venituri de 10 miliarde de euro și aproximativ 30.500 de angajați în 2022, a achiziționat majoritatea acțiunilor companiei East Grain din Cluj prin intermediul unei majorări de capital, marcând cea mai semnificativă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an. După finalizarea tranzacției, Agrofert, deținut de fostul premier ceh Andrej Babiš, va controla 65% din acțiunile East Grain.

În comunicatul de presă din toamna anului trecut, Libor Němeček, director M&A şi Corporate Finance al Agrofert, a declarat că tranzacția cu East Grain va deschide noi oportunități pentru grup, va permite extinderea capacităților și va consolida prezența pe piață. Anterior, East Grain și-a diversificat activitățile de la comerțul cu cereale și semințe oleaginoase la furnizarea de servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare.

East Grain, după cum arată ZF, se distinge față de competitorii direcți prin strategia sa de achiziționare a produselor agricole de la fermieri sau intermediari care colectează de la aceștia și vânzarea directă către procesatorii din Europa Centrală și de Vest, care operează fabrici de furaje, ulei sau bioetanol. În anul precedent, aproximativ 50% din producția comercializată de East Grain a fost destinată procesatorilor din România.

Compania colaborează cu peste 700 de fermieri de diverse dimensiuni – mici, medii și mari – concentrându-se în principal pe cei care dețin 50, 200 sau 500 de hectare, aceștia reprezentând un segment preponderent în portofoliul East. Astfel, în ultimii ani, East Grain a investit sume semnificative, în ordinea zecilor de milioane de euro, pentru a-și extinde capacitatea de depozitare a cerealelor în silozuri și pentru a dezvolta o flotă proprie de camioane.

Citește și: Transavia, cel mai mare jucător din industria cărnii de pui, anunță o investiție masivă de 70 de milioane de euro. „Avem ambiții serioase”

Tags: