- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un județ din România se confruntă cu lipsa apei în plină caniculă. Care sunt motivele și localitățile afectate

16 Jul, 18:25 • Amarie Giorgiana
România trece printr-un val extrem de accentuat de caniculă în această perioadă și, cu toate acestea, se pare că un județ din România nu are apă în zilele sufocante. Mai multe localități vor fi în această situație în zilele următoare.
Un județ din România se confruntă cu lipsa apei în plină caniculă. Care sunt motivele și localitățile afectate

România se confruntă de câteva zile cu o perioadă de caniculă fără precedent, cu temperaturi care depășesc frecvent 40 de grade Celsius în multe regiuni. Aceste condiții meteorologice extreme au creat o situație critică în județul Buzău, unde mai multe localități vor rămâne fără apă potabilă în această săptămână, potrivit Bugetul.

Temperaturile record, care s-au înregistrat în diverse părți ale țării, au plasat majoritatea județelor sub alertă meteo. Printre acestea se află și județul Buzău, aflat sub avertizare Cod Roșu de caniculă, cu temperaturi ce ating 39-40 de grade Celsius și un disconfort termic accentuat.

Un județ din România rămâne fără apă potabilă. Care sunt motivele

În acest context, consumul de apă din județul Buzău a crescut semnificativ, afectând rezervele disponibile. Din acest motiv, Compania de Apă Buzău, operator regional al serviciilor de apă și canalizare, a anunțat marți, 16 iulie 2024, că va întrerupe distribuția apei către locuitori în mai multe localități pe parcursul săptămânii. Scopul acestei măsuri este refacerea stocurilor de apă din rezervoare.

„Având în vedere consumul foarte mare de apă în localităţile Jieni (UAT Beceni – Podul Muncii parţial, Gura Dimienii, Dogari) şi Arbănaşi (UAT Beceni – Mărgăriţi, Beceni, Izvoru Dulce, Valea Părului, Cărpiniştea), se va opri furnizarea apei în vederea refacerii stocului de apă din rezervoare până vineri, 19 iulie”, se menționează în comunicatul emis de Compania de Apă Buzău.

Problemele cu alimentarea cu apă nu se opresc aici. Începând cu data de 19 iulie 2024, aceeași măsură va fi aplicată și în alte localități din județ. În plus, Compania de Apă Buzău a îndemnat toți consumatorii să economisească apa, evitând utilizarea acesteia pentru udatul grădinilor, spălatul mașinilor, umplerea piscinelor, irigarea terenurilor de sport sau a locurilor de joacă, spălarea curților sau a pavajelor, în sere și pentru zootehnie pe perioada caniculei.

Citește și: Criză de apă potabilă în România din cauza caniculei! Semnalul de alarmă tras de Apele Române: „Oamenii să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor”

„Având în vedere consumul foarte mare de apă în localităţile Podu Muncii (UAT Vintilă Vodă – Podul Muncii parţial, Niculeşti parţial, Petrăcheşti parţial), Săruleşti (UAT Săruleşti – Vintilă Vodă parţial, Săruleşti, Cărătnăul de Jos, Valea Stânei, Goicelu) şi Sârbeşti (UAT Vintilă Vodă – Vintilă Vodă parţial, Sârbeşti, Bodineşti, Niculeşti parţial), se va opri furnizarea apei în vederea refacerii stocului de apă din rezervoare de vineri şi până luni”, a mai transmis Compania de Apă Buzău.

Citește și: Grecia rămâne fără apă. Au fost anunțate zonele în care vor fi restricții

Tags: