Vești proaste pentru români! Mai multe medicamente folosite pentru a combate durerea și febra ar putea fi retrase din farmacii în România, inclusiv cunoscutul Algocalmin și alte produse care conțin substanța metamizol, notează Antena 3 CNN.
Acestea au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului după ce au fost raportate reacții adverse rare în unele țări din Europa, reacții care pot duce la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar la moarte. Agenția finlandeză din domeniu a tras un semnal de alarmă în acest sens.
Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat că, deși aceste reacții adverse sunt cunoscute și menționate în prospect, ele sunt foarte rare. Un studiu multicentric de acum 15 ani a arătat că riscul de agranulocitoză este mai ridicat în zonele din nordul Europei din cauza unor caracteristici genetice predispozante, în timp ce în sudul Europei, inclusiv România, cazurile sunt foarte puține sau inexistente.
„Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate”, adaugă acesta.
Agenția medicamentului din Finlanda a solicitat o procedură de arbitraj pentru reevaluarea profilului de siguranță al produselor farmaceutice care conțin metamizol, din cauza numeroaselor cazuri letale raportate recent.
Te-ar putea interesa și: Un medicament antiinflamator utilizat de milioane de români va fi retras! Lista pastilelor care dispar din farmacii
Anca Crupariu subliniază că românii nu trebuie să se sperie, deoarece în țară au fost înregistrate doar câteva cazuri rare de reacții adverse la aceste substanțe.
„Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat Anca Crupariu
Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului a declanșat o procedură de urgență la care vor participa toate statele membre și agențiile colaboratoare, implicând profesioniști din domeniul sănătății pentru a analiza în detaliu situația și a decide eventualele măsuri de retragere de pe piață a produselor în cauză.
Citește și: Lovitură pentru diabeticii din România! Data de la care celebrul Ozempic nu se va mai găsi în nicio farmacie