- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru crescătorii de oi. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul așteptat de ciobanii români

25 Sep, 13:40 • Russo George
Crescătorii de oi din România, afectați de focarele de pestă a micilor rumegătoare și de seceta severă din 2024, ar putea beneficia de un nou ajutor financiar. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat Comisiei Europene acordarea unei subvenții temporare, destinată sprijinirii fermierilor care se confruntă cu dificultăți majore în menținerea efectivelor de oi.
Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru crescătorii de oi. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul așteptat de ciobanii români

Solicitarea vine în contextul unei situații dificile pentru crescătorii de oi, care se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor de întreținere, ajungând la 20 de euro pe lună per animal. Această presiune financiară a determinat Ministerul Agriculturii să ia măsuri pentru a preveni pierderile economice majore și pentru a susține fermierii afectați de focarele de pestă.

Ajutorul ar urma să fie disponibil pe o perioadă de 90 de zile, pentru a acoperi costurile de întreținere crescute în fermele care erau pregătite pentru export, dar care au fost blocate din cauza restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare.

„Din cauza secetei severe și a restricțiilor la export impuse de pesta micilor rumegătoare, costurile de întreținere per animal în ferme au crescut considerabil ajungând la 20 de euro pe lună. În acest context solicităm un sprijin financiar pe o perioadă de 90 de zile destinat efectivelor blocate în ferme care erau pregătite pentru export, pentru a preveni pierderile economice și a susține fermierii afectați”, a declarat ministrul Florin Barbu în cadrul Consiliului AgriFish, desfășurat pe 23 septembrie.

Ministrul a subliniat necesitatea găsirii rapide de soluții pentru crescătorii de oi afectați

„Trebuie să venim în sprijinul crescătorilor de oi care au fost afectați de pesta micilor rumegătoare, deoarece costurile de întreținere au ajuns la 20 de euro pe lună/ per animal. Am solicitat în cadrul Consiliului AgriFish un sprijin financiar pentru o perioadă de 90 de zile, pentru animalele din ferme pregătite pentru export. Avem responsabilitatea să găsim rapid soluții pentru crescătorii de animale care au avut pierderi din cauza secetei severe și a restricțiilor la export impuse de pesta micilor rumegătoare, pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă dificilă”, a adăugat Barbu, potrivit Agrointel.

În România, conform unui comunicat recent al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), mai erau active 27 de focare de pestă a micilor rumegătoare la data de 20 septembrie.

Citește și: Prețurile de la raft ar putea crește după ce inundațiile au distrus culturile de grâu și porumb. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „În această toamnă, ar trebui să ne așteptăm la scumpiri”