- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou ajutor financiar pentru români. Se dau bani pentru încălzirea locuinței în sezonul rece

05 Oct, 09:01 • Bumbeneci Diana
Ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă. Iată cine beneficiază în 2024 și ce acte sunt necesare.
Un nou ajutor financiar pentru români. Se dau bani pentru încălzirea locuinței în sezonul rece

Se preconizează că facturile vor ajunge la sume duble iarna care vine, motiv pentru care o anumită categorie socială va primi un ajutor în valoare de 500 de lei pentru încălzire, iar cererile au început să fie depuse deja. Românii sunt anunțați cum pot primi acest sprijin financiar de la Guvern.

Ajutor de încălzire pentru români

Sunt luați în calcul beneficiarii de pensie care au un anumit venit stabilit și îndeplinesc câteva condiții simple. De menționat este faptul că în fiecare an este alocat un buget pentru acoperirea unor costuri la încălzire pentru iarnă. Aceste ajutoare sunt date în funcție de veniturile membrilor care locuiesc la un domiciliu. Ajutorul crește procentual, în funcție de pensia sau venitul pensionarului în cauză.

Astfel, cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinței, în funcție de sistemul utilizat prin raportare la venituri, este:

  • între 25 lei – 250 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru locuință gaze naturale;
  • între 50 lei – 500 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
  • între 32 lei – 320 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

Citește și: Sobele pe lemne, interzise în iarna 2024? Ministrul Mediului dă răspunsul așteptat de milioane de români

ajutor de încălzire
ajutor de încălzire

Ce acte sunt necesare pentru ajutorul de încălzire

În ce privește cuantumul suplimentului pentru energie, în funcție de sistemul utilizat prin raportare la venituri, acesta este:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri

Așadar, conform ultimelor decizii din Guvern, pensionarii cu venituri mici se pot bucura de sprijinul de 500 de lei pentru sezonul rece. Pentru a avea parte de banii promiși, trebuie să se țină cont la timp de depunerea unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, alături de documente justificative. Mai este necesară o copie de pe factura de energie termică, gaze naturale sau energie electrică, în funcție de sursa folosită.

Vezi și: România stinge focul din sobele pe lemne pentru combaterea sărăciei energetice! Guvernul a decis data la care se renunță la sobe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult