Conform unui proiect de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Transporturilor, Tarom va beneficia de un sprijin financiar substanțial pentru a facilita procesul său de restructurare. Acest sprijin cuprinde un ajutor de stat de peste 200 de milioane de lei prin capitalizare, alături de alte 60 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. Scopul principal al acestui ajutor este să permită companiei să achite rapid ratele pentru avioanele Boeing 737 MAX pe care le utilizează în regim de leasing, notează Economedia.
Trebuie subliniat faptul că acest ajutor de stat pentru Tarom respectă directivele stabilite de Comisia Europeană și vine pe lângă sprijinul de 175 de milioane de lei, acordat în 2020.
După cum explică Ministerul Transporturilor, acest sprijin pe care îl oferă Tarom este necesar și asta deoarece în lipsa sa compania ar pierde avansul plătit pentru avioanele Boeing 737 MAX.
„Menționăm că aceste cheltuieli pentru care se solicită finanțare din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, sunt urgente, urmând a fi efectuate eșalonat, în primele 30 de zile după emiterea Deciziei nr. C(2024) 2968 final /29.04.2024, pentru acoperirea ratelor de avans la contractul de leasing financiar pentru achizitia aeronavei B 737 MAX. Neplata acestor rate la termenele contractuale va duce la rezilierea contractului de către firma de leasing, cu pierderea de către TAROM a sumelor deja plătite în contul acestui contract. De asemenea, aceste cheltuieli sunt și neprevăzute, neputând fi anticipate și bugetate la momentul elaborării legii bugetului de stat pe anul 2024”, se arată în proiectul de la Guvern.
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană a avizat ajutorul de stat pentru TAROM. Compania aeriană primește 80 de milioane euro
Pe lângă ajutorul de stat pentru plata ratelor, Tarom primește fonduri și pentru restructurare, în conformitate cu directivele stabilite de Comisia Europeană. Acest ajutor la aproximativ 95,3 milioane euro. După cum arată sursa citată, banii urmează să fie folosiți pentru:
După cum explică oficialii Tarom, primul avion nou de tip Boeing 737 MAX, achiziționat în leasing, ar urma să fie livrat în luna august a anului 2025. Aprobarea oficială a ajutorului de stat pentru restructurare, acordată de Comisia Europeană în data de luni, 29 aprilie, va permite finanțarea investițiilor necesare pentru modernizarea flotei, inclusiv posibila uniformizare a acesteia.
În prezent, flota Tarom este compusă din trei modele diferite de aeronave: opt avioane Boeing, patru Airbus și șase ATR-uri. Achiziționarea de aeronave noi este o măsură prevăzută și acceptată în cadrul Planului de Restructurare al companiei.
Citește și: Sorin Grindeanu dă vestea cea mare: „TAROM trebuie să intre într-o etapă de reorganizare”