Marcel Ciolacu a anunțat că o prioritate de „prim rang” pentru Guvern este aderarea României la OCDE, informează stiripesurse.ro. Premierul a explicat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o reformă profundă atât în plan intern, cât și în plan extern. Din acest motiv, le-a solicitat ambasadorilor români să depună toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivului de aderare la OCDE.
Marcel Ciolacu a transmis că perioada pe care o traversează acum statul român este pusă sub semnul acțiunii imediate. Premierul a explicat că unitatea și solidaritatea salvează vieți și destine, astfel, a dat drept exemplu sprijinul imediat pe care România l-a primit în cadrul Mecanismului european de protecție civilă.
Citește și despre următorul subiect: Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen. „Rămâne o prioritate pentru perioada următoare”
„Perioada pe care o traversăm este plasată sub semnul acțiunii imediate.
Zi de zi trebuie acționat punctual, la minut. Însă, de multe ori, această acțiune imediată nu ar fi posibilă dacă nu ar fi existat activitatea dumneavoastră desfășurată de-a lungul timpului. Munca dumneavoastră consolidează unitatea și solidaritatea între statele care împărtășesc aceleași valori.
Iar unitatea și solidaritatea salvează vieți și schimbă destine. Un astfel de exemplu de solidaritate este sprijinul imediat pe care l-am primit în cadrul Mecanismului european de protecție civilă, mecanism pe care l-am activat zilele acestea pentru a ne ajuta să gestionăm consecințele dezastrului de la Crevedia. Le mulțumesc pe această cale statelor europene care ne-au ajutat și ne ajută să depășim aceste momente dificile!”, declară Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a explicat că statul român va continua să susțină ferm și necondiționat Ucraina. Premierul a menționat că se lucrează intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte țări.
„O temă la fel de importantă ca cea economică este tema securității, a cărei relevanță a crescut enorm în noul context internațional creat de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Vom continua să susținem ferm și necondiționat Ucraina, în lupta împotriva invaziei ruse și în aspirațiile sale europene și euroatlantice. Între altele, am primit și facilitat tranzitul refugiaților ucraineni în România. Am depus și vom depune în continuare eforturile necesare pentru buna găzduire a celor care au rămas.
Lucrăm intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte țări, pentru a sprijini economia ucraineană, grav afectată de acest război, și pentru a reduce severitatea crizei alimentare globale”, declară Ciolacu.
Marcel Ciolacu a explicat că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui Guvern. Premierul a explicat că diaspora joacă un rol important în asigurarea prosperității și în dezvoltarea potențialului economic al națiunii, tocmai de aceea, Guvernul susține antreprenoriatul.
„Așa cum am menționat, nu o dată, aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern. După cum știți, procesul are atât o dimensiune internă, de reforme și de atingere a anumitor indicatori, cât și o dimensiune externă, de negociere și cooperare cu Organizația și cu Statele membre. Vă mulțumesc, vă felicit și vă rog să continuați munca pentru îndeplinirea dezideratului aderării la OCDE!
Distinși ambasadori, consuli generali și directori de institute culturale,
Nu în ultimul rând, un aspect fundamental al diplomației române ține de modul în care ne raportăm la diaspora. Diaspora are un rol esențial în asigurarea prosperității și dezvoltarea potențialului economic al națiunii.
Din acest motiv, Guvernul susține antreprenoriatul în România pentru românii din diaspora, prin programul Start-Up Nation Diaspora, dar și prin alte politici care urmăresc aceleași obiective. Cetățenii români aflați în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare și consulare. Iar, pentru cetățenii străini care doresc să obțină vize sau alte servicii de la ambasadele și consulatele noastre din întreaga lume, modul în care ne prezentăm în fața lor constituie o carte de vizită a țării. Știu că MAE depune eforturi în acest sens și vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră susținută”, declară Marcel Ciolacu.
Premierul a punctat că urmează un an electoral special, unde vor exista trei cicluri de alegeri în care românii din diaspora vor putea vota.
„În același timp, dialogul cu diaspora nu trebuie să se rezume doar la afaceri sau asistență acordată în situații administrative sau de urgență. Dialogul cu comunitățile de români din străinătate trebuie să fie constant și pro-activ. Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, dar și sesiunile informative cu cetățenii români din străinătate trebuie continuate și dezvoltate.
Promovarea limbii și identității naționale și culturale a românilor este o prioritate pentru Guvern și vă îndemn să sprijiniți activ demersurile inter-instituționale în acest sens. Mai mult decât atât, anul viitor, activitatea dumneavoastră la misiunile diplomatice și oficiile consulare se va intensifica. 2024 este un an electoral special. Urmează trei cicluri de alegeri în care cetățenii români aflați în străinătate își vor exercita dreptul la vot. Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiții!”, a spus Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și: Care sunt șansele statului român să intre în spațiul Schengen? Cătălin Predoiu: „România face performanță în această privință”