Vești bune pentru românii care vor să-și schimbe meseria! Un nou proiect de lege le asigură acestora un ajutor financiar semnificativ în acest context, așa cum confirmă antena3.ro. Primele informații arată că programul este aplicat în șase județe, iar bugetul total alocat este de 2,53 miliarde de euro.
Persoanele care vor să-și schimbe meseria trebuie să știe asta: un nou proiect le oferă ajutor financiar de la stat pentru acest lucru. Așa cum arată primele informații, programul este aplicat în șase județe din țară, iar totodată, bugetul total alocat atinge suma uriașă de 2,53 miliarde de euro.
30.000 de oameni pot beneficia de programe de reconversie profesională. Proiectul este destinat oamenilor care ajung să-și piardă locul de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală. Programul Tranziție Justă (PJT) este valabil în șase județe din România, concret, Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Primele apeluri vor fi lansate pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Condamnat la închisoare după ce banca i-a făcut un „cadou” de 5.000 de euro! Prin ce situație a trecut românul
„Problema cu care se vor confrunta aceste județe este pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală. Efectele adverse ale tranziției afectează în mai mare măsură categoriile vulnerabile, accentuând inegalitățile sociale și sărăcia extremă. Vă dau exemplu Hunedoara și Valea Jiului.
Populația zonei este puternic afectată de declinul industriei miniere și expusă riscurilor din cauza unei dezvoltări economice scăzute ce nu permite atragerea de investitori. Mai mult, determină lipsa unei evoluții pozitive pe toate palierele importante care contribuie la calitatea vieții, în special educație, servicii medicale și asistență socială.
Tocmai de aceea, investițiile finanțate prin program urmăresc diversificarea economică din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și capacității economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure și cu un nivel de salarizare atractiv.
Finanțarea acordată prin PTJ reprezintă un nou start spre dezvoltare economică și modernizare, mai ales în condițiile în care investițiile vor fi completate prin alte programe operaționale aferente perioadei 2021 – 2027 și prin PNRR”, declară Marcel Boloș.
PJT are în vedere generarea locurilor de muncă durabile și stabile. Printre rezultatele așteptate pentru perioada 2021 – 2027, identificăm următoarele elemente: 11.257 locuri de muncă create în MM-uri, 5.845 întreprinderi care vor beneficia de suport, 29.925 oameni vor fi înscriși în programele de reconversie profesională, 24.000 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator. Cererile de finanțare pot fi depuse de întreprinderile noi; autoritățile din domeniul ocupării forței de muncă, furnizorii publici și privați de formare profesională; autoritățile locale; organizațiile guvernamentale, iar în cele din urmă, gospodăriile afectate de sărăcie energetică.