a depus la Parlament un proiect care prevede mai multe măsuri de stimul financiar pentru românii care care au copii. România se confruntă deja de o bună perioadă cu un declin al natalității, iar alte argumente decât cele de ordin financiar nu par să convingă populația să se reproducă.
„Astăzi am depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor în România. Declinul demografic, fenomen global care afectează în mod direct economiile și societățile, este o problemă majoră în multe țări, iar România nu face excepție. Populația a scăzut în mod constant în ultimii ani, iar acest lucru are consecințe negative pe toate planurile. Pe acest fond, piața forței de muncă si sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor.
Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%; copiii mai mici de 5 ani o scăderea este de 8.4%, iar copiii mai mici de 10 ani au înregistrat o scădere de 5,7%. Însă, între 1990-2021, populația României a pierdut 4,16 milioane locuitori, respectiv 17,9%, acest lucru fiind dramatic și necesitând reacții imediate.
Astfel, prima parte a propunerii legislative vizează acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele care au în întreținere mai mult de 2 copii, până la vârstă de 18 ani, începând cu echivalentul unui salariu minim net lunar până la echivalentul a două salarii minim nete și jumătate pentru cele care au 6 copii și mai multi. Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate și nici nu va fi impozitată, dar o condiție pentru ca persoanele să o primească este ca una din acestea să realizeze venituri. Copiii aflati în îngrijirea persoanelor prevăzute la acest articol să fie înscrisi într-o unitate de învătămant, după implinirea vârstei de 3 ani.
Este necesară o soluție care să contribuie la rezolvarea rapidă a problemei creșelor, astfel încât tinerele familii să treacă peste acest impediment când vine vorba despre decizia de a avea copii. Acest lucru poate fi rezolvat doar printr-o implicare semnificativă a sectorului privat, prin crearea unui parteneriat real între stat și privat, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru construirea și dotarea creșelor și grădinițelor.
Totodată, al treilea aspect vizat de prezenta propunere legislativă se referă la Programul „Masă caldă”, program pilot al Guvernului României, implementat până în prezent în 450 de școli din țară, care s-a bucurat de un real success.Prin noul act normativ, se stipulează gradual, ca până în anul școlar 2035, în 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național, preșcolarilor si elevilor să le fie acordate suport alimentar.
Prezentul pachetul legislativ își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității în țara noastră, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor. Urgența adoptării acestor măsuri este dată de faptul că avem nevoie de stabilizarea demografică a României. Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”.
Vezi și: Pericol major pentru consumatorii de lactate! Nu consumați de la aceste 3 firme celebre!