- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou proiect inedit. Producțiile de film vor primi subvenții în locul creditelor direct rambursabile

24 Oct, 11:14 • Fundeanu Madalina
Ministrul Culturii a anunțat un nou proiect de lege. Acesta vizează modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la creditul direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin.
Un nou proiect inedit. Producțiile de film vor primi subvenții în locul creditelor direct rambursabile

Un proiect de lege care are în vedere modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la creditul direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin a fost pus, luni, în dezbatere publică de Ministerul Culturii, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Un nou proiect de lege dedicat producțiilor de film

Anunţul a fost făcut de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, care a afirmat că punerea în dezbatere publică a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 39 /2005 privind cinematografia, reprezintă „o reformă ambiţioasă” care urmăreşte să alinieze domeniul cu standardele internaţionale actuale.

„Cred că este crucial să ne concentrăm eforturile asupra promovării filmului românesc şi a producţiilor de înaltă calitate artistică, care să reflecte valorile culturale, atât naţionale, cât şi europene, iar noul cadru de sprijin pentru calitate artistică îşi propune să încurajeze dezvoltarea tinerelor talente din industria cinematografică şi să consolideze prezenţa noastră pe piaţa internaţională de film”, a scris Raluca Turcan, luni, pe Facebook.

Potrivit motivelor evidențiate, modificările propuse prin proiectul de lege menţionat au ca scop principal corelarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, tratatele bilaterale şi cele internaţionale. Subsidiar, este necesară adaptarea sistemului de finanţare la cerinţele actuale ale sectorului cinematografic, care să reflecte schimbările în nevoile şi tendinţele industriei, precum şi actualizarea acţiunilor şi activităţilor ce pot fi susţinute din Fondul cinematografic şi reducerea procesului administrativ, menționează sursa citată.

Te-ar putea interesa și: Apple face primii pași în industria filmelor pentru cinematografe. Investiție de 200 de milioane de dolari pentru un film regizat de Martin Scorsese

film
film

„Cea mai importantă modificare vizează modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la finanţarea prin credit direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin pentru dezvoltarea şi producţia de film.

Această schimbare se aliniază cu practicile comunitare din domeniu şi va contribui la creşterea sustenabilă a industriei noastre cinematografice, eliminând decalajele dintre ţara noastră şi cele de la nivelul UE.

În acest moment, majoritatea fondurilor de stat dedicate cinematografiei la nivel european sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil, ceea ce creează un avantaj comercial pentru casele de producţie din celelalte ţări membre UE”, este precizat în documentul amintit.

Sprijinul nerambursabil oferă o stabilitate mai mare pentru producătorii de film şi poate ajuta în dezvoltarea proiectelor cinematografice. Faptul că majoritatea fondurilor de stat din UE sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil poate crea decalaje competitive. Așadar, prin alinierea la această practică, se încearcă eliminarea acestor decalaje şi oferirea unui mediu mai echitabil pentru producătorii de film din ţara respectivă.

Mai mult de atât, se propune optimizarea procesului de finanţare prin desecretizarea fazei concursului de scenarii şi implementarea a două sesiuni continue de finanţare pe parcursul unui an. Sunt stabilite termene şi durate fixe de depunere a dosarelor de concurs, prin intermediul unei platforme digitale, pentru a aduce fluiditate şi predictibilitate în procesul de finanţare.

Proiectul are în vedere, de asemenea, clarificarea atribuţiilor membrilor din comisiile de selecţie, perioada în care aceştia deţin această funcţie şi incompatibilităţile asociate, ceea ce va contribui la evitarea conflictelor de interese şi la asigurarea unui proces transparent atât în selecţie, cât şi în calitatea comisiilor ce urmează să stabilească proiectele finanţabile prin concurs selectiv.

Încă o măsură propusă se referă la diferenţierea secţiunilor de finanţare prin concurs de proiecte, inclusiv prin introducerea secţiunii coproducţiilor minoritare, care facilitează îndeplinirea unor obligaţii de reciprocitate cu alte state cu care există o colaborarea strânsă, şi la delimitarea clară a tipurilor de proiecte pentru care se poate primi finanţare la fiecare secţiune de concurs, mai menționează sursa amintită anterior.

Vezi și: Ministrul Culturii vrea să renoveze Vila Reginei Maria din Mamaia. Raluca Turcan: „Este o prioritate să contribui la salvarea acestui monument istoric”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi