Raportul „The living sector in CEE-6. Let’s discover the potential of the market segment”, elaborat de compania de consultanță imobiliară Colliers, arată recordul pozitiv obținut de România! Concret, statul român răspunde cu succes tendințelor de creștere înregistrate la nivelul numărului de studenți, prin totalitatea căminelor studențești private pe care le pune la dispoziție, relatează economedia.ro.
La ora actuală, România are aproximativ 600.000 de studenți. Conform datelor publicate în raportul elaborat de compania de consultanță imobiliară Colliers, se pare că statul român răspunde cu succes numărului de persoane care studiază în țară. Concret, unitățile de cazare de acest tip ating cifra uriașă de 2.000.
Numărul este similar cu cel înregistrat din Cehia. Cu toate acestea, nu putem ignora că numărul studenților din statul menționat este înjumătățit. Astfel, cele mai mari cifre de unități studențești în proprietate privată sunt înregistrate în România și Polonia.
Cei mai mulți dintre studenții români se cazează în unitățile publice ale universităților, locuiesc cu părinții sau închiriază. Reprezentanții Colliers menționează că, după doi ani de la pandemie, piața căminelor a început să revină la nivelul de dinainte, în ciuda faptului că segmentul a fost înghețat o perioadă.
Citește și despre următorul subiect: Norma de hrană în bani pentru elevii și studenții militari! Președintele Iohannis a promulgat legea. În ce condiții este posibil acest lucru
„După doi ani de pandemie, când cursurile universitare s-au desfășurat de la distanță, iar astfel, piața căminelor studențești a fost aproape complet înghețată, în 2022 aceasta a fost încet-încet a început să revină la nivelul de dinaintea pandemiei normalitate”, spun reprezentanții companiei de consultanță imobiliară.
La nivelul Europei Centrale și de Est, disponibilitatea căminelor studențești private variază în funcție de oraș și țară. În general, regiunile mari tind să le ofere persoanelor mai multe opțiuni, inclusiv proprietăți deținute de universități, precum apartamente și case private. Cu toate acestea, cererea și solicitările pentru aceste zone sunt unele destul de mari, iar disponibilitatea este limitată. Acest lucru duce la identificarea unor prețuri mari și concurență ridicată.
Sumele pe care studenții trebuie să le scoată din buzunare pentru unitățile private din piața Europei Centrale și de Sud diferă în funcție de mai multe criterii, precum oraș, țară și standardul proiectului. Prețurile încep de la 150 euro și pot ajunge chiar la 700 pentru fiecare persoană pe lună. Media costurilor este de 294.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: SUA a scumpit vizele pentru studenţi, cele pentru lucrători sezonieri şi cele turistice. Care sunt noile tarife şi de când intră în vigoare