Primăria municipiului Lugoj, județul Timiș, a scos la licitație în SICAP un contract de 460 milioane lei pentru construcția unui nou spital în localitate, în locul vechii unități „Dr. Teodor Andrei”. Contractul include componenta de proiectare – 5 luni, construcția propriu-zisă – 22 luni și garanția acordată lucrărilor – 60 luni, transmite Economedia.
Capacitățile noului Spital Municipal Dr. Teodor Andrei, Lugoj, sunt formate din:
Mai mult de atât, spitalul va deține și un compartiment pentru primiri urgențe, bloc operator cu 5 săli, serviciu de Anestezie și Terapie Intensivă și funcțiuni conexe. În total, în noua unitate vor fi 256 de paturi.
În plus, va mai exista și un centru dedicat, ce va cuprinde sectorul de spitalizare, blocul de nașteri la standarde actuale, secție de pediatrie, compartiment neonatologie, cu ATI neonatologie, secția obstetrică-ginecologie.
Ofertele se desfac în 17 mai, departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect și de graficul de eșalonare a lucrărilor.
Spitalul din Lugoj este unul dintre 21 de unități care au semnat contracte de finanțare prin PNRR, pentru 2,1 miliarde euro. Unele au fost deja licitate și sunt în construcție, unele sunt în proces de selectare a antreprenorului general iar altele în faza de pregătire a documentației pentru scoaterea la licitație. Potrivit ministerului Sănătății, la sfârșitul lui 2027, cea mai mare parte ar trebui să fie ridicate.
Ai mai putea citi și: Marcel Ciolacu dă de pământ cu românii care vor lua concediu medical în 2024. „Nu dau bani pentru tuse şi junghi”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că de doi ani transformă proiectele pe hârtie în construcții, referindu-se la construcția noilor spitale din țară. El afirmă că există varianta elaborării de normative, inclusiv de personal, care să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate, conform Antena 3 CNN.
„Cred că lucrul cel mai important pe care putem să îl oferim oamenilor din România cu ocazia acestei Zile mondiale Sănătății este un lucru care se întâmplă de doi ani de zile. Lucrurile s-au accelerat – transformăm proiectele pe hârtie în construcții.
Ăsta e de fapt lucrul cel mai important, palpabil, pe care poate să îl sesizeze toată lumea, pentru că accesul la servicii de sănătate e condiționat de două elemente importante – să existe o infrastructură fizică care să fie adaptată vremurilor noastre și o structură de personal medical care să poată să ofere acele servicii”, a declarat ieri Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Ministrul a afirmat că există varianta elaborării de normative, inclusiv de personal, care să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate.
Vezi mai multe știri: PIB-ul României a ajuns la 420,72 miliarde de lei în trimestrul al treilea din 2023. Care sunt domeniile care au contribuit cel mai mult