- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou sprijin pentru gospodăriile care nu beneficiază de surse financiare! Ministrul Energiei și Asociația Energia Inteligentă anunță lansarea a două programe care vin în ajutorul acestora!

16 Nov, 08:49 • Oprea Alina
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Asociația Energia Inteligentă vin în sprijinul gospodăriilor care au fost lovite de sărăcie și nu dispun de surse financiare. Împreună lansează două programe care vo fi un mare ajutor pentru aceștia în perioada rece ce va urma!
Un nou sprijin pentru gospodăriile care nu beneficiază de surse financiare! Ministrul Energiei și Asociația Energia Inteligentă anunță lansarea a două programe care vin în ajutorul acestora!

A fost lansat Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice luni, 13 noiembrie, care a fost semnat între Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă. Ministrul Sebastian Burduja și Dumitru Chisăliță (Președintele Asociației Energia Inteligentă) au discutat despre două proiecte majore care vor fi implementate pentru a ajuta totți românii vulnerabili, nevoiași.

Ai putea fi interesat și de: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, solicitare imediată a controalelor asupra furnizorilor de gaze naturale! Prețuri ridicate în mod nejustificat!

Sebastian Burduja și Asociația Energia Inteligentă, sprijin pentru gospodăriile vulnerabile

„Subiectul este unul important pentru sute de mii de români, sunt românii care se luptă cu sărăcia și cu sărăcia energetică.

Mă bucur foarte mult să vă anunț că astăzi, împreună cu domnul Dumitru Chisăliță și Asociația Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un Parteneriat pentru Combaterea Sărăciei Energetice.Acest parteneriat vizează două direcții principale care se vor materializa în două proiecte de importanță majoră pentru români.

Sebastian Burduja, sprijin pentru persoanele vulnerabile!
Sebastian Burduja, sprijin pentru persoanele vulnerabile!

În primul rând, proiectul <> vizează această iarnă și perioada sărbătorilor. Ne-am gândit să provocăm românii ca, în marja sărbătorilor, să se gândească la cei nevoiași și, dacă în general trimiteau donații de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta.Sunt peste două treimi din gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, dar și cu alți parteneri instituționali, pe care îi vom anunța pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul <>, pentru aceste familii nevoiașe.Ne propunem să acoperim cel puțin 1.000 de gospodării, cu tot ceea ce înseamnă necesarul de căldură pentru iarna aceasta și domnul Chisăliță vă va da mai multe detalii tehnice despre modul în care urmează să implementăm acest proiect.
Categoric, el se va adresa tuturor românilor care vor putea să doneze, vor putea să contribuie, vor putea să se implice.

De asemenea, vom apela la companiile din sectorul energetic, să facă ceea ce trebuie și să susțină această campanie.Al doilea proiect, pe termen mediu și lung, de perspectivă, se referă la acele gospodării, sunt zeci de mii de gospodării care nu au energie electrică, sunt case în care copiii românilor studiază încă, în România anului 2023, la lumina lumânărilor. Or, această situație nu mai poate continua.

Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, vom face un registru național electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energia electrică. Vom face o hartă, la nivelul României, cu toate aceste gospodării și vom lansa provocarea către societatea civilă, către toți românii, către mediul privat, să adopte fiecare o casă.Să adopte o casă și să aprindă lumina pentru acești români care nu au acces la cea mai de bază resursă energetică: energia electrică.

În 2018, ultimul studiu realizat arăta că peste 52.000 de gospodării din țară nu aveau curent electric. Un alt studiu mai recent spunea că 100.000 de gospodării au rămas neelectrificate în România.Într-o țară membră a UE și a NATO, în 2023, această realitate trebuie schimbată de urgență și asta o putem face numai împreună.
Așadar, vom inventaria toate imobilele fără energie electrică din România, după care vom avea trei instrumente de sprijin.

Pe de-o parte, pentru acele gospodării, unde este optim să se conecteze la rețeaua electrică, vom lucra cu distribuitorii, să le asigurăm resurse din Fondul pentru Modernizare, pentru extinderea acestor rețele, în zonele unde există rațiuni comerciale pentru extinderea rețelelor.Vom avea și ajutoare pentru gospodăriile individuale off-grid – sistem de înmagazinare, baterii și sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalația de utilizare, acolo unde accesibilitatea este ușoară.

Și nu în ultimul rând, acolo unde există gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces, vom avea aceste campanii de CSR, cu voluntari care vor merge să instaleze aceste sisteme – panouri fotovoltaice, baterii.”, a declarat Sebastian Burduja, conform  bugetul.ro.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță a făcut câteva declarații.

E o mare bucurie! Încerc de ani de zile să conving instituțiile că nu mai trebuie să fim noi și ei sau voi și noi, trebuie să fim doar un mare noi, pentru că, până la urmă, interesul este unul comun și trebuie să fim parteneri.

Mă bucur că, în sfârșit, după ani de zile, am ajuns să concretizăm această idee pe care o am de foarte mult timp și, dacă ne uităm la spitalul care tocmai va fi finalizat – un spital pentru copiii cu boli grave – și care a plecat tot dintr-un parteneriat public, voluntar, cred că este un exemplu clar, concret, că se poate.Și sunt convins că și acest parteneriat va aduce și va rezolva, sper eu, definitiv ceea ce înseamnă această sărăcie energetică extremă.

Dumitru Chisăliță, sprijin pentru gospodării!
Dumitru Chisăliță, sprijin pentru gospodării!

În al doilea rând vreau să spun că, în cei trei ani de zile de activitate în proiectul Energie pentru Viață, ne-am bucurat de un sprijin important din partea dumneavoastră. De fiecare dată ați fost alături de noi, uneori, chiar și fizic.

(…) Sunt situații nu neapărat izolate. Știu comunități care se găsesc la marginea unor mari orașe din România, fie Transilvania, fie Moldova, și care nu au pur și simplu energie electrică.Dacă nu există o fezabilitate din punctul de vedere al dezvoltării rețelei, există posibilitatea construirii unor sisteme din acestea off-grid, care să rezolve problema.

Proiectul pe care încercăm să-l pregătim pentru această iarnă s-a bazat pe identificarea unor potențiale surse de lemne, discutăm exclusiv de rărirea pădurii, nu discutăm de tăierea pădurilor. Mai mult, lipsa unui astfel de proiect a determinat tăierea pădurilor.

O să mergem să identificăm zone în care pădurea trebuie întreținută. Pădurea trebuie întreținută, trebuie, la anumiți ani, tăiată, tocmai pentru a permite razelor solare să dezvolte sănătos ceilalți copaci.O să identificăm aceste elemente, o să încercăm le aducem într-o zonă centrală, pentru că există o rigoare foarte mare în ceea ce privește transportul materialului lemnos, de asemenea, depozitarea materialului lemnos și transportul în diverse localități.

(Transportul se va face – n.r.) cu mașini care să permită accesul, atât sub aspectul permisibilității tonajului, cât și sub aspectul gabaritului, să ajungă acești paleți la oamenii nevoiași care au nevoie de aceste lemne, pentru a trece iarna.”, a comunicat acesta, potrivit sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă un aspect foarte important. Schema de compensare pentru curentul electric este prevăzută în legislație până în martie 2025!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”