Declarația SAF-T va fi obligatorie în România. Toți cetățenii trebuie să o depună începând cu 1 ianuarie 2025, altfel riscă să fie amendați.
Această declarație este definită ca un standard internațional destinat transferului de date contabile și fiscale ale companiilor. Acest document a fost implementat în țara noastră cu obiectivul de a reduce evaziunea fiscală.
În primă fază, în 2022, declarația SAF-T a devenit obligatorie pentru companiile mari. Din 2023, și firmele mijlocii au fost nevoite să depună această declarație. Acum, lucrurile se schimbă din 2025. Toate companiile, indiferent de dimensiune, vechime sau câștig, vor fi obligate să depună acest document pentru verificarea fiscalității.
Declarația la ANAF poate fi generată printr-un program de contabilitate și conține extrase de cont automate și exportate într-un format standard. În cazul unui control fiscal, inspectorii ANAF pot verifica datele companiei de la distanță.
– persoanele fizice autorizate;
– întreprinderile individuale;
– întreprinderile familiale;
– asociațiile familiale;
– societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocați;
– societățile profesionale notariale și cabinetele individuale notariale;
– cabinetele medicale individuale;
– societățile profesionale de practicieni în insolvență;
– întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată;
– instituțiile publice;
– autoritățile administrative și persoanele juridice care utilizează informații clasificate.
Depunerea declarației SAF-T aduce și o serie de costuri asupra sa. Companiile mari și mijlocii vor fi nevoite să plătească suma minimă de 3.000 de euro. În funcție de dimensiunea firmei, costurile pot ajunge la sute de mii de euro.
În cazul primei depuneri a declarației este și o perioadă de grație de șase luni. Așadar, dacă apare situația în care declarația trebuie depusă în ianuarie, nu vor fi aplicate amenzi până în luna iunie. Regula urmează același model și la următoarele raportări: a doua raportare are o perioadă de grație de cinci luni, a treia raportare, o perioadă de patru luni, și a patra raportare, de trei luni.
Vezi și: Este ultima zi pentru declarația unica 212. Ce penalizări riști dacă nu depui documentul la ANAF