Românii vor scoate din ce în ce mai mulți bani din buzunare începând cu toamna anului 2023, informează observatornews.ro. De la apartamente și până la vacanțe, ieșiri la restaurant, transport, toate se vor scumpi.
Din toamna anului 2023, prețurile apartamentelor vor crește și ele. Situația este similară și dacă vorbim despre energia termică sau lemnele de foc. Guvernul condus de Marcel Ciolacu are de gând să elimine TVA-ul de 5% din septembrie și să lase doar două cote: 9 și 19%. Sectorul imobiliar va fi primul afectat.
Citește și despre: Cum vrea Guvernul să acopere deficitul bugetar: scumpiri la alcool, tutun și carburanți, creșterea TVA și sistarea unor facilități fiscale
Taxa pe valoare ar putea crește de la 5% la 9% pentru locuințele cu o suprafață de cel mult 120 mp și cu un tarif de până în 120.000 de euro. Astfel, prețul unui apartament cu 2 camere din nordul Capitalei va ajunge să coste cu peste 4.000 de euro mai mult, odată ce TVA-ul va crește de la 5% la 9%. Un astfel de imobil se regăsește la vânzare la ora actuală la 115.000 de euro.
„Presupune o schimbare în abordare faţă de preţul final sau această majorare se poate reflecta în calitatea pe care dezvoltatorii o propun pentru clientul final”, declară Vlas Veaceslav, dezvoltator imobiliar.
Dezvoltatorii imobiliari au posibilitatea de a păstra prețurile, însă de a micșora suprafața construită. Adrian Negrescu, analist economic, afirmă că majorarea TVA-ului se va simți imediat, începând cu data de 1 septembrie. Românii se vor confrunta cu mari dificultăți la momentul achiziționării unui apartament.
„Creșterea TVA-ului se va simți imediat, începând cu 1 septembrie, dacă va fi aplicată de la acea dată. Va deveni o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea românilor să își mai cumpere un apartament, chiar și o garsonieră”, declară Adrian Negrescu, analist economic.
Guvernul vrea să impună restaurantelor un TVA de 19%, în loc de 9%. Din acest punct de vedere, Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a afirmat că restaurantele și activitățile distractive nu au nevoie de o cotă de TVA redusă.
„Cine are bani de mâncat la restaurant nu cred ca se pune problema să fie protejat din punct de vedere social. Tot ce înseamnă restaurante şi activităţi distractive. Nu au nevoie de această cota de TVA redusă”, declară Boloș.
Românii vor plăti mai mult și pentru transportul public, telegondolă, telecabină sau plimbarea cu mocănița. În ciuda faptului că Guvernul vrea să schimbe TVA-ul din septembrie 2023, economiștii sunt de părere că noile măsuri fiscale ar trebui implementate de la 1 ianuarie 2024, pentru a nu destabiliza bugetul firmelor.