Acest vortex polar se formează în stratosferă deasupra Polului Nord, se extinde rapid și va intensifica spre iarna anului 2023/2024. Răcirea la Polul Nord a început deja. Fenomenul de răcire la poli debutează cam prin luna august şi se accentuează prin septembrie-octombrie.
Climatologul Roxana Bojariu susține că, în această iarnă, vom avea parte de variaţii mari de temperatură, adică vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.
Vortexul Polar a impactat până nu demult Statele Unite şi Canada, însă, în ultimii ani, s-a extins și în Europa.
Vortexul polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, dar poate lua forme diferite în funcţie de altitudine.
Din acest motiv, există tendința de a separa vortexul polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Partea superioară este mai circulară și devine mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. În schimb, partea inferioară a vortexului este mult mai neuniformă și perturbată, din cauza obstacolelor: munţi, sisteme puternice de presiune.
Un vortex polar puternic se manifestă printr-o circulație polară puternică. Acest lucru are drept consecinţă blocarea aerului mai rece în regiunile polare, aducând condiții mai blânde în SUA și Europa. În aceste condiții, iarna poate fi în mare parte mai caldă decât în mod normal la latitudinile mijlocii.
Pe de altă parte, un vortex polar slab poate crea un model slab de curent cu jet. Aerul arctic mai rece este mai greu de reținut, astfel încât acesta poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite şi Europa.