Un oraș din Ardeal este printre primele din România care va reuși să reducă la jumătate facturile la iluminatul public. O investiție a fost cheia succesului pentru micul orășel cu 25.000 de locuitori.
are o populație de circa 25.000 de locuitori, iar autoritățile se gândesc tot mai mult cum să facă să economisească energia electrică, din cauza crizei. Pentru a evita facturile uriașe, Aiudul un oraș printre puținele din țara noastră care va avea un iluminat public realizat exclusiv cu corpuri LED. Noul sistem de telegestiune va reduce substanțial consumul de electricitate, estimările fiind între 40% și 50%.
Poți să mai citești și: Fast-foodurile și restaurantele din România vor fi nevoite să respecte noi reguli. Din decembrie, totul se schimbă
„Trecem la iluminat public pe LED atât în urbanul municipiului Aiud, cât și în rural. Au mai rămas de montat corpuri de iluminat în zona urbană, montarea fiind finalizată în satele componente și localitățile aparținătoare. Aiudul devine astfel singurul municipiu din județul Alba iluminat integral pe LED. Mai mult, avem cel mai performant sistem integrat de iluminat public, care ne va permite reducerea substanțială a consumului de electricitate, inclusiv prin ajustarea luminozității lămpilor LED”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud.
Investiția a fost cofinanțată din fonduri nerambursabile. Este vorba despre 2,4 milioane lei provenind de la Administrația Fondului pentru Mediu și aproximativ 11 milioane de lei din fonduri europene, făcând din Aiud un oraș demn de UE.
Conform administratorului public Liviu Florea, sistemul de telegestiune a iluminatului public pe LED ar urma să fie complet funcțional anul acesta. Mai sigur, în primele zile ale lunii noiembrie ar trebui ca programul să funcționeze perfect.
„Vom avea cel mai modern sistem de telegestiune a iluminatului public pe LED din județul Alba. Sunt puține localități în țară care se pot lăuda cu un astfel de sistem, integrat, cu acoperire asupra întregii comunități. Atât zona urbană cât și toate zonele rurale. Avantajul sistemului este că el se poate adapta în funcție de nevoi, reducând substanțial consumul de energie electrică. Telegestiunea punct cu punct are marele avantaj de a permite ca fiecare dintre LED-uri să poată fi controlat independent de celelalte”, spune Liviu Florea.