România este o țară extrem de frumoasă, iar în ultima vreme, au început să vadă și românii asta. Alături de București, Brașov, Sibiu și Sinaia, Clujul a atras un număr semnificativ de vizitatori, conform unei analize realizate de agenția de turism Travelminit.ro.
Creșterea interesului pentru Cluj-Napoca nu este surprinzătoare, având în vedere evenimentele culturale, dezvoltarea economică și atracțiile turistice din oraș, care au transformat acest loc într-o destinație de vis pentru tot mai mulți turiști.
Prețurile la cazare au înregistrat o creștere de 8% față de anul precedent, iar costul mediu pentru o noapte de cazare în Cluj-Napoca a fost de aproximativ 161 lei, un raport calitate-preț excelent pentru vizitatorii săi, în comparație cu cu alte destinații, cum ar fi regiunile montane, unde o noapte de cazare costă în medie 169 lei, potrivit sursei menționate mai sus.
Perioadele de vârf pentru călătoriile în Cluj-Napoca au inclus weekendul de după începerea vacanței școlare, la sfârșitul lunii iunie, precum și weekendurile prelungite din august, legate de sărbătoarea de Sfânta Maria. În aceste perioade, orașul a fost gazda unor evenimente culturale și artistice majore, care au contribuit la atragerea turiștilor.
Citește și: Cât costă o casă cu WC în curte din 1934 la Cluj. La doar 38 de metri pătrați, prețul este unul exorbitant
Creșterea pe zi ce trece a prețurilor la locuințe în Cluj-Napoca îi sperie pe români. Costă mult atât locuințele în blocuri noi, cât și în blocuri construite în perioada comunistă, în anii 70. Clădările vechi sunt considerate „produse imobiliare de lux”, deși starea lor nu e chiar cea mai bună. Astfel de locuințe sunt căutate cel mai mult de studenți sau persoane în vârstă.
Prețul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 2.812 euro în ultimul timp, ceea ce foarte mult dacă comparăm cu alte orașe din România. Anul trecut, în vară, prețul mediu se afla pe la 2.500 de euro pe metri pătrat.
Garsoniera de 36 de metri pătrați se află în cartierul Între Lacuri din Cluj-Napoca, la zece minute de mers pe jos de Iulius Mall. Costă 115.000 de euro și e echipată cu finisaje clasice, geamuri cu tâmplărie PVC și uși interioare de lemn. Nu are dotări de ultimă generație, dar suma e uriașă chiar și așa. Totuși, pentru piața imobiliară din Cluj e un preț obișnuit.