- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Un oraș din România lansează tramvaiul-cafenea. Motivul pentru care atracția turistică e contestată de localnici

19 Sep, 13:29 • Amarie Giorgiana
Un oraș din România vrea să lanseze tramvaiul-cafenea pentru a atrage mai mulți turiști. Conceptul nu este nou, el fiind deja regăsit în mai multe orașe din Europa. Cu toate acestea, localnicii s-au revoltat și au contestat această inițiativă.
Un oraș din România lansează tramvaiul-cafenea. Motivul pentru care atracția turistică e contestată de localnici

Un oraș din România mizează pe tramvaiul-cafenea pentru a atrage mai mulți turiști. Concepul, existent deja în alte orașe mari din Europa, i-a supărat pe localnici, aceștia contestând inițiativa. Compania de Transport Public a anunțat că urmează să transforme unul dintre tramvaiele existente într-o cafenea mobilă, asemănătoare cu cele văzute în orașele din Europa de Vest. Proiectul, a stârnit, însă, controverse printre localnici, aceștia plângându-se că nu dispun de suficiente tramvaie pentru transportul zilnic, potrivit Adevărul.

Iași, orașul care mizează pe tramvaiul-cafenea pentru atragerea turiștilor

Iașiul se pregătește să adopte conceptul inovator care a atras atenția atât turiștilor, cât și locuitorilor orașului. Proiectul a stârnit controverse în rândul cetățenilor din oraș, aceștia plângându-se că nu au suficiente tramvaie pentru transportul zilnic.

Conducerea Companiei de Transport Public din Iași a anunțat că un tramvai GT8 a intrat deja în procesul de transformare, urmând să intre pe traseu în cel mai scurt timp posibil. Locuitorii vor avea acces la tramvaiul-cafenea, însă acesta este creat exclusiv pentru turiști. Oamenii, supărați că tramvaiele din oraș au întârzieri și sunt insuficiente, s-au revoltat la aflarea veștii.

Conducerea companiei se apără şi spune că tramvaiul în cauză era oricum unul vechi, retras din circuit, deci nu putea servi în circuitul de zi cu zi. „Avem un vagon din fiecare model pe care-l ținem pentru muzeul transportului. Ne-am gândit ca dintr-un astfel de tramvai destinat muzeului să facem unul turistic, împreună cu Tram Club și Primăria. Este o cafenea pe roți, care va merge pe un traseu turistic din Iași, nu un tramvai de petreceri„, a declarat Cristi Stoica, șeful CTP Iași, pentru reporteris.ro.

Citește și: Trei linii de tramvai deviate în Bucureşti. Care sunt noile trasee şi ce rută va avea autobuzul 614

Directorul companiei de transport a mai precizat că tramvaiul-cafenea va fi produs în următoarele luni, în depoul CTP, pentru un preț care nu este stabilit exact: „Vagonul era oricum propunere de casare pentru muzeu”.

Totodată, acesta a vorbit și despre faptul că socieatea acoperă necesarul din Iași pentru populație. Asta, cu toate că oamenii s-au plâns de aglomerație și de numărul insuficient de tramvaie din oraș.

„În perioade de vârf, sunt 70-72 de tramvaie la stradă, dintr-un  total de 120 pe care le avem și care sunt toate funcționale. Din cele 120, cam 20%, adică 25, sunt rotite pentru revizii, reparații, celelalte sunt disponibile, avem mereu rezervă la flota de tramvaie necesară zilnic”., a mai declarat Cristi Stoica.

Citește și: Primăria Iași achiziționează 18 tramvaie, cu finanțare europeană, de la Bozankaya. Producătorul de autovehicule de transport public din Turcia