- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un pensionar a rămas fără 400.000 de euro. Cum au reușit infractorii să-l păcălălească

18 Sep, 11:22 • Amarie Giorgiana
Un pensionar a fost ținta infractorilor, care au reușit să-l păcălească și să-i fure din contul bancar suma de 400.000 de euro. Totul a pornit de la un apel telefonic, în care bărbatului i s-a prezentat o ofertă de neratat. Bătrânul și-a instalat în telefon aplicația despre care infractorul i-a vorbit și banii i-au fost retrași de pe card.
Un pensionar a rămas fără 400.000 de euro. Cum au reușit infractorii să-l păcălălească

Un pensionar a rămas fără bani după ce infractorii au reușit să-l păcălească. Escrocii și-au pus bine la punct planul și au început să își facă lista cu persoanele de la care ar putea fura bani. Fiind considerată o categorie vulnerabilă, hackerii au ales pensionarii. Totul a început cu un apel telefonic, prin care infractorii susțineau că sunt reprezentanți la Bursa de Valori și că urmează să le ofere oamenilor dividende, potrivit Fanatik. Unii dintre ei chiar aveau acțiuni la bursă, așa că nu a fost greu să cadă în plasa escrocilor. Pensionarii erau puși să își descarce o aplicație pe telefon, prin intermediul căreia urmau să fie virați banii, când, de fapt, banii  lor erau retrași de hoți. Având acces la telefoanele victimelor, hackerii au reușit să retragă sume mari din conturile bancare ale mai multor persoane.

Un pensionar, ținta hackerilor. Cum a rămas bărbatul fără 400.000 de euro

Mai mulți oameni au fost ținta indivizilor care pretindeau că sunt reprezentanți la Bursa de Valori și că oferă dividende. Oamenii au rămas fără bani în conturi și nu se știe dacă vor mai reuși să-i recupereze.

„Îmi sună telefonul si imi spune: buna ziua – Mi-a spus numele –  Sunt de la Bursa de Valori Bucureşti şi vreau să stăm de vorbă un pic fiindcă aveţi în portofoliu Bursei de Valori nişte sume şi într-adevăr aveam”, a povestit un bătrân.

Citește și: Așa îți fură hackerii datele personale! Ce nu trebuie să faci niciodată prin restaurante sau în diferite atracţii turistice

Printre victime se numără și un pensionar, căruia i s-au retras din cont nu mai puțin de 400.000 de euro. Totul s-a întâmplat săptămâna trecută, iar bărbatul a avut un șoc în momentul în care a văzut că a rămas fără bani pe card. Și nu este singurul. Alți zeci de pensionari au căzut în plasa acestor hackeri, cei mai mulți dintre ei fiind din București și Ilfov. Mai mult, majoritatea persoanelor furate au fost angajate în trecut la Ministerul Mediului, Apele Române sau Institutul de Geologie, notează Observator. Conform datelor, indivizii au reușit să retragă din conturile oamenilor peste jumătate de milion de euro.

Specialiștii recomandă evitarea convorbirilor de acest tip și refuzul de a o feri date personale celor care le solicită pentru diverse oferte sau servicii. Totodată, aceștia spun ca cei care au suspiciuni, să sune imediat la poliție.

Citește și: Centralele electrice de la balcon devin ținta hackerilor. La ce trebuie să fii atent