Un pensionar din județul Buzău a ajuns să fie dator vândut la bancă după ce a cerut mai multe informații despre furnizorul de energie electrică. Omul a avut un șoc și a contactat imediat autoritățile, potrivit adevărul.ro.
Bărbatul în vârstă de 68 de ani din comuna Glodeanu Sărat, județul Buzău, a avut parte de șocul vieții lui. Acesta s-a trezit peste noapte că are de plătit o sumă foarte mare la bancă.
Mai precis, el a primit un apel de la o bancă prin care era avertizat că are întârzieri mari la restituirea ratei creditului în valoare de 22.000 de lei, care figurează pe numele său. Deoarece știa că nu solicitase niciun împrumut, a cerut ajutorul polițiștilor.
Oamenii legii au aflat la scurt timp că, de fapt, cel contractul de creditare fusese încheiat de un tânăr de 24 de ani, care se oferise de curând să îl ajute pe pensionar să obţină niște informaţii de la furnizorul de energie electrică. Atunci când a intrat în posesia actului de identitate al bătrânului, escrocul s-a folosit de document pentru a lua creditul.
„Din cercetări s-a stabilit că, în cursul lunii octombrie a.c., bănuitul ar fi încheiat un contract de creditare în valoare de peste 22.000 de lei, la o instituție financiară, pe numele păgubitului. Bărbatul de 68 de ani ar fi pus la dispoziţia tânărului actul său de identitate, pentru a-l ajuta să obţină informaţii de la un furnizor de energie electrică”, a transmis Inpsectoratul Poliției Județene Buzău.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului, potrivit sursei citate.
Te-ar putea interesa și: Sprijin de până la 1.000 de lei pentru pensionari. Anul 2024 vine cu bani în plus pentru milioane de români
Pentru a nu cădea în plasa unor astfel de persoane, polițiștii din Buzău trag un semnal de alarmă și arată că buletinul nu este un document ce poate fi împrumutat.
Pentru a vă proteja de împrumuturi false, ca în cazul pensionarului din Glodeanu Sărat, nu dați buletinul de identitate nimănui și nu îl lăsați nicăieri ca garanție. De asemenea, copia buletinului de identitate poate fi lăsată numai la organizații de încredere.
Nu trimiteți fotografia buletinului de identitate persoanelor necunoscute, utilizați datele buletinului numai pe site-urile oficiale, nu dați datele prin telefon sau în rețelele sociale necunoscuților sau în grupuri neoficiale.
În cazul în care escrocii au contractat deja un împrumut pe numele tău, adresează-te la compania de creditare de la care a parvenit apelul și scrie o cerere. Poți solicita să ți se furnizeze toate dovezile că anume tu ai fost cel care a luat împrumutul. În caz contrar, ar trebui să fii eliberat de datorie.
Contactează poliția și explică în detalii problema. Scrie o cerere de fraudare. Furnizează toate documentele disponibile, astfel încât poliția să poată identifica rapid escrocii. Folosirea datelor personale ale altcuiva pentru a obține un împrumut este considerată o infracțiune.
Vezi și: Bani în plus pentru pensionari în luna decembrie! Cine va beneficia de ajutorul de 250 de lei