Produs alimentar la preț record. Prețurile tuturor alimentelor au crescut substanțial în ultimul an. Cu toate acestea însă, sunt anumite produse ce au depășit limite notabile la capitolul majorări.
Spre exemplu, zahărul s-a scumpit cu 61% în decurs de un an la nivelul Uniunii Europene și este de asemenea produsul care a marcat cea mai mare majorare în România.
Datele lunare indică o creștere continuă a ratelor anuale de variație începând din august 2021, ajungând la 61% în februarie și martie 2023, ceea ce înseamnă că prețurile zahărului în UE în aceste două luni au fost, în medie, cu 61% mai mari decât în aceleași luni din 2022, conform Economedia.
Vezi și: Alertă în România. Țara riscă să își ia adio definitiv de la culturile de sfeclă de zahăr
Pe teritoriul țării noastre, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) din luna martie, zahărul s-a scumpit cu 60,91% în interval de un an, fiind produsul care a înregistrat cea mai mare creștere de preț în acest interval.
Între timp, culturile de sfeclă de zahăr reprezintă un nou motiv de îngrijorare. Industria zahărului din România se află în colaps, situația fiind agravată de importurile masive din Ucraina, este semnalul de alarmă tras de trei dintre europarlamentarii români, care cer Comisiei Europene măsuri urgente pentru sprijinirea acestui sector.
„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România!”, a anunțat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.
Ai mai putea citi: Fermierii din România primesc noi vești legate de banii pe care trebuie să îi primească. Daea: „Vom fi în continuare în acest dispozitiv de a sprijini fermierii români”