- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un produs de bază devine un lux: cum ne afectează scumpirile de la raft

12 Sep, 17:24 • Preda Silvia
Prețul untului în România a atins un record istoric. Scumpirile vin pe fondul ofertei reduse în raport cu cererea.
Un produs de bază devine un lux: cum ne afectează scumpirile de la raft

Noi scumpiri la raft. În toată lumea a fost o producție de unt mai slabă, iar asta a dus la prețuri uriașe, arată Bugetul. Acest produs nelipsit de pe masa multor românii tinde să devină un lux pentru că nu toată lumea își mai permite să-l consume.

Datele Comisiei Europene arată că prețul untului a crescut din ce în ce mai mult. În săptămâna care s-a încheiat pe data de 25 august, prețul mediu de producător al untului a trecut de 700 de euro per 100 kilograme, după ce încă din luna mai depășise pragul de 600 de euro.

Apoi, la numai o săptămână distanță, prețul a ajuns la 727 de euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut se poate observa o creștere de 65%, aceasta fiind cea mai mare majorare de preț de pe piața lactatelor.

Și praful de zer s-a scumpit cu 36%, brânza edam cu 10%, brânza cheddar cu 4%, iar gouda cu 6%.

Potrivit datelor oficiale, la începutul acestui an media era de 549 de euro per 100 de kilograme de unt. Prețurile untului cresc și la nivel global. În Statele Unite ale Americii, prețul a ajuns la 7.015 dolari tona, cu 1,3% peste ultima cotație.

Citește și: Secetă cruntă în România. Un nou val de scumpiri va afecta viața românilor. E inevitabil!

Scumpiri la raft. Din ce cauză cresc prețurile la unt

Noi scumpiri. Prețul untului atinge din nou maximele istorice
Noi scumpiri. Prețul untului atinge din nou maximele istorice

Oferta mică în raport cu cererea mare a dus la creșterea prețurilor la unt. În perioada ianuarie-iunie 2024, în Europa s-a produs cu 2% mai puțin unt decât cu un an în urmă. În perioada iulie 2023-iunie 2024 scăderea a fost de 1,4%.

Producătorii au produs cantități mai mari din celelalte produse, cum ar fi smântâna (4%) sau lapte concentrat (5%), în condițiile unei creșteri a cantității de lapte colectate de la fermieri.

În perioada ianuarie-iunie 2024, fermierii români au livrat cu aproximativ 3% mai mult lapte decât în perioada similară a anului trecut.

Țara noastră se află printre cele 15 piețe europene unde s-au raportat creșteri.

Vezi și: Toamna groazei bate la ușă! Prețurile alimentelor explodează. Românii se pregătesc de scumpiri vertiginoase!