Nu toți pensionarii vor avea parte de creșteri de pensie, cu doar 3.000.000 din totalul de 5.000.000 de beneficiari. Pe baza noii formule de calcul a pensie, unii români ar trebui să primească mai puțini bani la recalculare. Cu toate astea, ei vor rămâne cu pensia de acum, deoarece se merge pe principiul că la recalculare nicio pensie nu scade.
Un pensionar a aflat că pensia sa nu va crește la recalculare. Azi, acesta are o pensie de 1.950 de lei. Are un punctaj mediu anul de 0,95, iar punctul de pensie este de 2.054 de lei. El a muncit 27 de ani în România, o perioadă pe care Ministerul Muncii o consideră mică. Așadar, el nu va primi decât un număr infim de puncte bonus, care se acordă pensionarilor care au depășit 25 de ani munciți.
Puncte de stabilitate (bonus) pentru 27 de ani munciți: 0,5X 2 = 1 punct bonus.
Pensionarul mai are 22 de puncte de contributivitate.
Total puncte = 22 + 1 = 23 puncte X 81 de lei punctul de referință = 1.863 de lei pensie la recalculare.
Astfel, pensionarul va rămâne cu pensia de acum, de 1.950 de lei, deoarece la recalculare ar lua cu câteva zeci de lei mai puțin.
Formula de recalculare a pensiei: Punctele x VPR de lei, unde VPR – valoarea punctului de referință (81 de lei), iar totalul de puncte este egal cu punctele de contribuitivitate, acumulate cu cele de stabilitate și cele de asimilate.
Puncte de stabilitate:
Românul a lucrat 7 ani și în Italia. Între România și Italia există acorduri pentru ca pensia comunitară să fie recunoscută în ambele țări.
În Italia se iese la pensie la vârsta de 67 de ani, dacă ai muncit minim 20 de ani. Pensionarul trebuie să fi cotizat atât de mult încât să ajungă la o pensie de 530 de euro. Altfel, e obligat să mai munească, scrie newsweek.ro.
Cei ce nu au ajuns la acest nivel va continua să muncească până la 71 de ani.
Cum poți cere pensie dacă ai muncit în Uniunea Europeană