Plecat în Spania în urmă cu mai bine de 20 de ani, un român a reușit să pună pe picioare o afacere profitabilă care îi aduce un venit considerabil. Recunoaște că în țară nu crede că ar fi avut o astfel de oportunitate de business.
La începutul anilor 2000, milioane de români au ales calea străinătății în speranța unui trai mai bun. Mulți dintre ei au ajuns în Spania, numiți fiind la acea vreme „căpșunari”. Acum, aceștia s-au transformat în adevărați antreprenori.
Este și cazul lui Călin, care în urmă cu mai bine de două decenii a părăsit România pentru „o viață mai bună”.
Nu i-a fost deloc ușor, dar a muncit, a tras din răsputeri, iar acum este propriul său șef. Cultivă căpșuni pe 6 hectare de teren și dispune de doar 5 angajați, toți din Maroc.
El spune că muncitorii îi sunt suficienți, asta pentru că în serele lui plantele sunt înălțate și fructele se culeg foarte ușor. Pentru acest sistem a investit 50 de mii de euro, din fonduri europene, procesul fiind mult mai simplu în Spania, fără prea multă birocrație.
Întrebat despre profitul pe care îl are la finalul unei campanii, Călin spune; „Cam 20 – 30 – 40 de mii… depinde de campanie”, a dezvăluit românul, pentru Observator News.
Românul recunoaște că dacă ar fi rămas în țară i-ar fi fost imposibil să facă asta: Nu cred că aș fi reușit în România. În ţară nu ştiu unde ai putea vinde produsul pe care îl faci. Aici ai un depozit unde poţi să mergi să dai marfa”, recunoaște fermierul român stabilit în Spania.
Problema semnalată de Călin este una pe care agricultorii aflați în țarăo recunosc. În România, dacă nu au sprijin, antreprenorii din domeniu nu pot să producă și să depoziteze suficientă marfă pentru a intra în supermarketuri.
Mulți nu se asociază în cooperative, așa că nu au nicio șansă în fața produselor de import. Statistic, românii consumă anual 6.000 de tone de căpșune aduse din afară, pentru care plătim 10 milioane de euro.