Un român s-a întors acasă după 20 de ani de Italia. Chiar dacă pentru unii pare o soluție, plecarea în străinătate vine cu numeroase provocări pentru cel care ia această hotărâre. „Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”, a mărturisit fondatorul „Carmangeriei cu Gust”.
La început, bărbatul lucra în Italia fără acte, cu un salariu de doar 3,5 euro pe oră. „Am plecat din țară în 2003. O perioadă am stat fără acte și după aceea am reușit să rezolv totul și să mă angajez. Primul meu loc de muncă, în Italia, fără acte, a fost în sediul la carabinieri, la Poliția lor. Patronul mi-a dat 3 euro jumătate pe oră la început. Schimbam contoare.
Apoi am mers prin casele oamenilor și o persoană a chemat carabinierii. I s-a părut că sunt mai dubios. Au venit, mi-au cerut actele, le-am zis că le-am uitat acasă. Le-am dat buletinul, m-au găsit în calculator că nu am acte. «Sigur ai acte?», m-au mai întrebat încă o dată, i-am zis că da, mi-a dat buletinul și mi-a zis să țin actele acasă.
Apoi am lucrat pentru o firmă care construia fabrici de țigări, ca electrician. Ne duceam și făceam partea electrică acolo unde firma construia fabrica”, a povestit Dorobanțu, potrivit Bzi.ro.
Acum, când privește în urmă, Marius Dorobanțu spune că nu ar mai lua aceeași decizie: „Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca pentru că aș fi putut să fiu aproape de familie și să câștig și aici cât să am un trai decent. Eu eram departe, mi-au plecat toți cei dragi, am fost departe de familie.
Cred că se poate și acum în România, dar și atunci se putea să câștigi bani, în condiții mai grele. Nu cred că cu mai multă muncă, pentru că și în afară se muncește destul de mult.
Înainte să plec în afară nu concepeam să lucrez sâmbăta. Acolo, dacă într-o sâmbătă nu lucram, ajunsesem să mă gândesc că am făcut ceva greșit, că nu mă pune să muncesc sâmbăta.
Acolo e numai muncă, muncă… Pleci dimineața, vii seara. Dacă ești norocos, să fii cu familia, mai poți petrece timpul cu ei. Anii de muncă din străinătate au fost de sacrificiu pentru mine”.
În prezent, Marius Dorobanțu și-a folosit cunoștințele și pasiunea pentru a deschide o afacere, „Carmangeria cu Gust”. Este producător și comerciant, vinde în prăvălia lui produse tradiționale afumate, respectând rețete autentice.