a adoptat, în cursul zilei de azi, în plen, proiectul legii privind carnea şi produsele din carne. Prin noua decizie luată azi, se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari social-democrați, are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, „urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”, după cum se menţionează în raportul comisiei de specialitate, citat de Agerpres.
„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, prevede proiectul.
Noul proiect de lege aprobat de senatori mai arată faptul că eticheta va cuprinde codul QR şi preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă. Conform deciziei„comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”.
Comercializarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Carnea artificială este cunoscută și sub denumirea de carne cultivată, carne in vitro sau carne crescută în laborator. Carnea artificială este produsă tehnologii de inginerie țesutală și biochimie. Aceasta implică creșterea celulelor musculare într-un mediu controlat, fără a implica sacrificarea animalelor. Celulele musculare sunt preluate din mostre de țesut animal sau sunt obținute din culturi de celule.
Carnea artificială are potențialul de a reduce impactul negativ asupra mediului asociat cu creșterea animalelor pentru producția de carne. Aceasta poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la folosirea mai eficientă a resurselor de apă și la evitarea defrișărilor pentru extinderea terenurilor agricole.
În ultimii ani, au fost realizate progrese semnificative în dezvoltarea cărnii artificiale, iar aceasta a devenit disponibilă pe piață într-o serie de forme, cum ar fi burgeri și produse din carne tocată. Cu toate acestea, producția la scară largă și acceptarea deplină pe piață rămâne în curs de dezvoltare.