Un tânăr fermier din Satu Mare, refuzat în piață. Chiar dacă multe dintre tarabe nu erau ocupate, Cătălin Donca a primit un răspuns negativ pe motiv că nu mai sunt disponibile.
”Astăzi am avut una dintre cele mai mari dezamăgiri întâlnită ca și producător. Dețin o plantație de 6 hectare de piersici cu o producție de aproximativ 20 de tone certificată biologic.
Am încercat să intru local pe piață la diferite aprozare și magazine pentru a le furniza fructe românești! Și să închiriez o masă în piață pentru a reuși să îmi vând și piersicile, ghiciți ce? Nu au mese disponibile deși erau mese neocupate”, a transmis Cătălin Donca, pe rețelele sociale.
Fermierul a dezvăluit că a găsit și cumpărători interesați, dar prețul oferit de aceștia a fost sub valoarea reală a fructelor, mai ales că este vorba despre o producție certificată bio.
”Am găsit oameni interesați de o colaborare, totul frumos până în acest punct. A venit momentul să discutăm prețul, mi s-a oferit suma de 4,40 lei/kg TVA inclus adică suma de 4 lei/ kg și ei le vând cu suma de 10 lei/ kg. Mi s-a comunicat că acesta este prețul de vânzare a fructelor importate din Grecia.
Am rămas uimit! Câștig 4 lei/kg din acei 4 lei trebuie să scot cheltuielile de întreținere, să plătesc zilierii, să îmi scot investiția! Concluzia: bine că există bănci să te poți împrumuta! Cu zâmbetul pe buze zic: Ne merităm soarta de a fi români”, a conchis tânărul fermier.
Fermierii români trag un semnal de alarmă. Foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, iar apoi, fiindcă sunt luate de vânt, ajung pe terenurile arabile.
După ce nu mai sunt utilizate, foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, fără să le strângă nimeni. Luate de vânt, ele ajung pe terenurile arabile, iar fermierii români trag un semnal de alarmă.
„Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau.
O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot”, spune Ioan Andrei, fermier în zonă, informează StirileProTV.
Primarul comunei Călărași (din județul Dolj) precizează că nici firmele de colectare nu vor să ridice foliile uzate. Sorin Sandu avertizează că terenul va fi contaminat și imposibil de cultivat. El a spus că fermierii români sunt dispuși să facă orice, doar pentru a nu mai ajunge iar în situația în care trebuie să ardă și să îngroape foliile din care sunt făcute solariile.
„Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat. Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem”, explică primarul Sorin Sandu.