- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un tânăr s-a întors din străinătate pentru a face agricultură în România. Fermierul cultivă varză plată, vinete și roșii pe 60 de ari de câmp

26 Jun, 20:28 • Bocioacă Bianca
Ionuț Rotariu, un tânăr agricultor arădean, a venit din străinătate pentru a face agricultură în România, investind într-o fermă din localitatea sa natală. Este al doilea an în care se bucură de cultura de varză plată.
Un tânăr s-a întors din străinătate pentru a face agricultură în România. Fermierul cultivă varză plată, vinete și roșii pe 60 de ari de câmp

Un tânăr legumicultor s-a întors din străinătate pentru a cultiva varză plată, din soiul Autumn King, în România. Ionuț Rotariu este administratorul Riv Farm Curtici, din orașul Curtici, județul Arad și cultică 60 de ari în câmp cu varză,vinete și roșii și 800 de metri pătrați de solar cu alte legume. Varza plată o cultivă pe o suprafață de 1.700 de metri, iar zilele acestea se află în plină recoltare.

Ionuț Rotariu cultivă varză plată în România

Modelul lui Ionuț a fost, încă din școala primară, fermierul Dimitrie Muscă, a cărui fermă a avut ocazia să o viziteze alături de colegii săi. De atunci a visar să devină fermier, potrivit agrointel.ro.

„Am făcut agricultură de când am fost copil. Acesta este al doilea an de când am reluat activitatea. Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Atât de tare mi-a plăcut, că am zis că vreau să devin fermier. Cu gândul acesta am plecat afară, să adun bani, să investesc în țară într-o afacere în agricultură.

Acum am 28 de ani și am fost plecat pentru a lucra în străinătate. De la 19 ani până la 27 am muncit în străinătate, iar apoi m-am întors și mi-am deschis propria afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit, mă aflu chiar în câmp la cules de varză plată. Anul viitor doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă 2 hectare”, a declarat Ionuț Rotariu, potrivit sursei citate.

Varza plată este foarte căutată de arădeni, fiind o legumă mai densă, dar care nu cântărește foarte mult și poate fi păstrată mai mult timp fără să se strice. Tânărul fermier își produce singur răsadurile, iar anul acesta, într-o primă fază, a cultivat 10.000 de fire de varză plată.

„Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajus la maturitate, poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă.

La varza plată eu îmi produc răsadurile, am pus 10.000 de fire, aproape 9.800 au rezistat și au produs, pierderi au fost în jur de 200 de fire, deci este foarte bine. Sămânța o cumpăr de la depozitul de semințe Oradea, este însă o sămânță coreeană, dar probabil este aclimatizată pentru Europa, că dă cel mai bun randament în momentul de față. Varza plată are o căpățână mare și este bună pentru gătit, pentru murat”, a povestit acesta.

Acest tip de cultură pate fi înființată în etape, pentru a produce până la toamnă. O primă etapă presupune însămânțarea încă din iarnă, permitând fermierului să aibă prima recoltare la începutul verii.

„Este cel de-al doilea an în care cultiv varză plată. Pentru această cultură eu am început însămânțarea în data de 4 ianuarie. Am plantat-o în câmp în 19 martie. La pregătirea solului se procedează normal, arat, discuit, dar neavând suprafață extrem de mare eu folosesc freza. Se încorporează îngrășăminte în sol, după analiza solului. Față de altă varză, are avantajul că este foarte productivă pe o suprafață mică.

Chiar și anul trecut, când a fost secetă a fost relativ bine, dar cultura am și irigat-o. Este nevoie de vreo trei insecticide minim pe cultură. Toate acestea se fac înainte să înceapă varza să lege. De exemplu, eu ultimul tratament l-am făcut acum 3 săptămâni și ieri am recoltat”, a mai spus acesta.

Ionuț Rotariu a investit 5.000 de lei pentru producția de pe cei 1.700 de metri pătrați, urmând să recolteze 20 de tone de varză.

”La un hectar intră 40.000 de plante, 10.000 de răsaduri costă 450 de lei, dar dacă ne gândim la inputuri costă mai mult, un tratament 200 de lei. Tratamentele le aplic din cunoștințe proprii, am lucrat doi ani în agricultură în Irlanda. Acolo am fost pe varză, conopidă, ceapă, foarte rar cartof.

Acolo nu ne-au dat voie să ne ocupăm de agricultură, să stropim, să folosim fertilizant fără cursuri de bază, așa că am făcut un curs acolo. Per total, investiția la cultura mea de 10.000 de plante se ridică la 5.000 de lei, adică 1.000 de euro. Eu scot de aici între 18 și 20 de tone. Prețul la vânzare este de 2 lei pe kilogram, pentru depozitul cu care am contract. Aceste prețuri fluctuează, mai pot crește deoarece varza rotundă o să dispară, aceasta nefiind de vegetație lungă”, a spus legumicultorul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc să prindă cele mai bune oferte
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc ...
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită recoltei globale abundente
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită ...
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări majore. Ce trebuie să știe toți cei afectați
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări ...