Un val de aer cald din Africa lovește România. Potrivit lui Mihai Timu de la ANM, temperaturile vor depăși pragul de 30 de grade Celsius la orele amiezii. Sâmbătă se așteaptă chiar la ziua cu cele mai înalte valori termice diurne, în special în jumătatea de sud a Munteniei, zona de câmpie a Olteniei și Banatului. Aici, termometrele ar putea indica în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce reprezintă o diferență de aproape 10 grade față de normele climatologice obișnuite.
Citește și: Destinațiile de vacanță perfecte pentru luna octombrie. Vremea este minunată pentru plajă
„În zilele următoare, vremea se mai încălzește. Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea o să devină călduroasă până spre finalul săptămânii, cam în toate regiunile.
Acest lucru presupune temperaturi de peste 30 de grade la orele amiezii. Ba chiar mai mult, sâmbătă așteptăm să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, ne așteptăm și la temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice.
Duminică, chiar dacă mai pierdem 2-3 grade, tot de o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit vorbim, în mare parte din țară.
Va predomina în general o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când ne așteptăm și la perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, vor fi și condiții de grindină sau să se adune punctiform și cantități de apă mai însemnate”, a spus Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie, pentru Antena3.ro.
Meteorologii anunță că în perioada ce urmează va predomina o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. De asemenea, se așteaptă și condiții de grindină sau cantități de apă mai însemnate.
„Astfel de fenomene le așteptăm în acel interval, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.
Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă.
Și, din păcate, din datele de care spunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului„, a mai declarat Mihai Timu.