Cu gândul la salarii mari, mulți își pun aceeași întrebare: este plecarea din România o soluție? Unii răspund că da. Iată cum se prezintă un clasament al țărilor europene aflate printre primele opțiuni ale celor care vor să muncească în străinătate, potrivit playtech.
1.Germania – 3.600 de euro salariul mediu brut
Conform sursei citate, oferă oportunități în diferite domenii precum IT, ingineria sau sănătatea. Salariul mediu în această țară este de circa 3.600 de euro, cu mențiunea că vorbim despre salariul brut. Conform sursei citate, mulți români sunt atrași de cultura muncii din această țară, care înseamnă, în primul rând, eficiență și disciplină. În aceste condiții, nu e de mirare că numărul românilor care au emigrat în Germania a crescut cu 20 la sută în ultimii cinci ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
2.Marea Britanie – rămâne o țintă și după Brexit
În Regatul Unit al Marii Britanii, românii pot avea, în funcție de domeniu, lefuri între 2.500 și 4.000 de euro pe lună – echivalentul în lire, desigur, ținând cont că Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană. În ciuda Brexitului, mulți români au rămas în Marea Britanie, motivați de lefuri, iar alții au plecat la muncă tot acolo. Marea Britanie rămâne, astfel, o țintă atractivă datorită atât diversității culturale, cât și oportunităților de carieră. Românii activi în domenii precum construcțiile și serviciile sociale se declară mulțumiți de alegerea făcută.
3.Țările de Jos (Olanda) – standarde înalte de trai, echilibru muncă – viață
Și Olanda a devenit o țară dorită de mulți români care vor să lucreze ”afară”. Motivele țin atât de salarii – circa 3.400 de euro, în medie, pe lună -, cât și de standardele înalte de trai și de echilibrul muncă – viață din această țară. Potrivit sursei citate, patronii olandezi laudă competențele aduse de salariații români, în special în domenii precum tehnologia informației și agricultură.
4.Franța – protecție socială și beneficii
În Franța, leafa medie este de circa 2.800 de euro pe lună (brut), iar oportunitățile de muncă includ, pentru români, domenii printre care turismul, industria și multe altele. Parisul, de pildă, atrage și pentru joburi în servicii și cultură. Franța este cunoscută pentru protecția socială și beneficii, ceea ce face, potrivit sursei citate, ca viața să fie mai ușoară, inclusiv pentru imigranți.
5.Austria – salarii de până la 4.000 de euro
În Austria, românii pot câștiga între 2.800 și 4.000 de euro brut pe lună, plajă salarială extrem de competitivă. Oportunități de muncă se întâlnesc în turism, sănătate și inginerie, la care se adaugă accesul la sisteme educaționale și de sănătate extrem de bine puse la punct.
În România, salariul mediu net depășește cu puțin 1.000 de euro.