- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unde îşi investesc românii banii în 2024? Topul celor mai populare acţiuni

05 Jul, 19:07 • Adrian Popovici
Acțiunile giganților internaționali rămân în topul preferințelor pentru românii care vor să-și investească banii. Află din acest articol care sunt cele mai căutate firme.
Unde îşi investesc românii banii în 2024? Topul celor mai populare acţiuni

Investitorii români și-au menținut interesul pentru acțiunile din sectorul tehnologic și al inteligenței artificiale în 2024, conform datelor trimestriale de pe platforma eToro. Nvidia a continuat să fie una dintre preferințele principale, datorită performanțelor sale remarcabile și a creșterii prețului acțiunilor cu 37% în ultima perioadă trimestrială, devenind a doua cea mai populară acțiune pe platformă la nivel global, după Tesla. În România, Nvidia a urcat pe locul cinci, în timp ce UiPath, compania de origine română specializată în automatizare software, a ajuns pe locul trei, devansând Apple, notează Capital.roUnde îşi investesc românii banii în 2024? Topul celor mai populare acţiuni.

Investitorii au fost atrași și de alte companii din domeniul tehnologic. Dell, producătorul de hardware, a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de deținători, cu 45%, în urma anunțării unor noi produse de inteligență artificială și a potențialului său de a furniza tehnologie pentru start-up-ul xAI al lui Elon Musk. În plus, producătorii de cipuri Broadcom și Micron Technology, precum și MongoDB, au atras un interes considerabil datorită contribuțiilor lor la dezvoltarea inteligenței artificiale.

Tendința de diversificare a investițiilor în companii europene a continuat și în al doilea trimestru, cu companii precum Air Liquide, Santander și Repsol care au înregistrat creșteri semnificative în numărul de investitori. Air Liquide, de exemplu, a crescut cu 139%, fiind alimentată de interesul major pentru energia pe care o furnizează către producătorul de cipuri Micron.

Investitorii români au arătat un interes deosebit pentru companii precum Nike, Nvidia, AMD, Intel și UiPath, în timp ce și-au redus pozițiile în Apple, Paypal și Coca-Cola. Această schimbare reflectă dorința de a capitaliza pe creșterea sectorului tehnologic și de a se alinia cu tendințele globale din inteligența artificială.

În ce acțiuni investesc românii?
În ce acțiuni investesc românii?

Te-ar putea interesa și: Educaţie financiară. Investiţii simple şi profitabile pentru români, direct de pe telefon: „Poţi începe cu 100 de lei pe lună. Funcţionează ca Pilonul II de pensii”

În ce acțiuni mai investesc românii?

Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, a subliniat diversitatea oportunităților pentru investitori în domeniul inteligenței artificiale și a evidențiat interesul continuu pentru Nvidia. În același timp, Maioreanu a remarcat că investitorii români au profitat de scăderea valorii acțiunilor UiPath pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale companiei, un semn că aceștia urmăresc îndeaproape oportunitățile de piață.

Pe de altă parte, lista companiilor care au înregistrat cele mai mari scăderi include Reddit și ZIM Shipping, unde investitorii și-au marcat profiturile după creșteri semnificative ale prețului acțiunilor. În același timp, Puma a pierdut interesul investitorilor din cauza performanțelor slabe ale acțiunilor sale.

Sam North, analist eToro, a subliniat că investitorii individuali au demonstrat o capacitate remarcabilă de a capitaliza pe impulsul pieței și de a recunoaște momentul potrivit pentru a retrage profitul și a reinvesti în alte oportunități. Aceste abilități sunt esențiale pentru o strategie de investiții inteligentă, care nu se bazează doar pe câștigurile inițiale, ci și pe valorificarea oportunităților emergente.

Citește și: Premieră la Bursa de Valori București! A fost lansat primul asistent virtual bazat pe Inteligenţă Artificială care răspunde la orice întrebare privind investițiile la bursă