IGSU a lansat o hartă din care aflăm că există peste 5000 de buncăre şi adăposturi pe care românii le pot folosi în caz de nevoie. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut publică harta buncărelor din România, hartă ce poate fi accesată întotdeauna pe site-ul adapostulmeu.ro.
Pe măsură ce harta este mărită, locaţiile adăposturilor antiaeriene apar mai detaliate, astfel încât, românii pot identifica mai uşor care este cel mai apropiat buncăr din zona în care locuiesc.
În plus, odată identificat cel mai apropiat adăpost, în momentul în care daţi click pe acesta, o fereastră apare şi vă indică exact adresa buncărului, dar şi un alt buton care vă duce în Google Maps pentru a obţine exact direcţia, astfel încât să ajungeţi cât mai rapid.
Potrivit sursei anterior citate, doar în București sunt peste o mie de buncăre și adăposturi în caz de nevoie. Pe sectoare, situația buncărelor este:
Sectorul 1 – 165 adăposturi
Sectorul 2 – 343 adăposturi
Sectorul 3 – 143 adăposturi
Sectorul 4 – 168 adăposturi
Sectorul 5 – 58 adăposturi
Sectorul 6 – 294 adăposturi
Sectorul 2 al Capitalei este cel care are cele mai multe adăposturi în caz de nevoie.
Te-ar putea interesa și: Destăinuirile lui Nicolae Ceaușescu către cel mai puternic bancher din lume, David Rockefeller. Ce a „furat” România de la americani
În ceea ce privește județul Ialomița sau Vrancea, aici se găsesc cele mai puține adăpsturi sau buncăre. Este vorba despre 13 astfel de locații.
De-a lungul vremii, aceste buncăre au fost folosite drept cămară. În unele dintre ele se pot găsi, pe lângă murături, anvelope, biciclete sau alte obiecte, potrivit capital.ro.
Acest lucru se întâmplă cu acordul autorităților locale, care permit comunităților să utilizeze aceste spații în mod curent. Există, însă, o singură condiție. În eventualitatea unei situații de urgență, adăposturile trebuie să fie evacuate în termen de 24 de ore.
Inițiativa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) de a furniza cetățenilor acces la informații despre adăposturile antiaeriene reprezintă o măsură de transparență și pregătire în fața unor posibile situații de urgență.
Astfel, este evidențiată importanța cunoașterii resurselor disponibile pentru protejarea populației în fața pericolelor naturale sau altor evenimente neprevăzute.