S-a dat startul verii, iar din supermarketuri și piețe nu lipsesc cireșele. Acestea se numără printre cele mai consumate fructe. Sunt extrem de gustoase și cresc în copaci de aproximativ 3-6 metri înălțime, care se dezvoltă în condiții de climă temperată. Fructele aromate sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți și au un conținut ridicat de fibre, potariu și betacaroten. Așa că dacă vrei să ai parte de o gustare sănătoasă, poți opta pentru cireșe.
Cât despre preferințe, de cele mai multe ori, românii caută cirește cât mai mari, pentru că acestea au un plus de savoare. Recent, în zona Moldovei, cele mai bune soiuri de cireșe s-au întrecut în curtea Universității Agronomice din Iași. Opt producători au venit cu soiurile pe care le cultivă, iar acestea au fost și notate, după gust și formă. Producătorii locali au scos tot ce e mai bun și s-au prezentat cu nu mai puțin de 23 de soiuri.
Aflați în curtea Universității Agronomice din Iași, producătorii au pus pe mese atât soiuri noi, cât și vechi. Nu a lipsit boamba de Cotnari, una dintre cireșele populare în zona Moldovei. Aceasta se cultivă pe teritoriul României de mai bine de patru decenii și este renumită pentru gustul ușor amărui, dar și pentru culoarea galben-roșiatic. Totuși, de cele mai multe ori, acest soi este folosit în industrie, nu în consumul de zi cu zi.
„Toată lumea văd că vorbeşte acum de soiul nostru pe care îl avem aici pe nume, Marisa. Este o cireaşă de un calibru foarte mare. Este un soi din Italia, un soi de calibru foarte mare. Pulpa crocantă-dulce. Un soi foarte apreciat pentru consumatori. Aici mai avem un soi tot din categoria star. Avem black star – cireaşa neagră. Un soi, la fel, foarte frumos. Pulpa tare, crocantă”, a spus Costel Filip, producător local, potrivit Observator.
Pe de altă parte, soiurile noi, aduse din ţări cu climă diferită, sunt testate în ultimii ani în România. Cu toate acestea, producătorii nu au mereu succes, iar asta, din cauza diferențelor de temperaturi și a fenomenelor meteorologice care lovesc România de la un an la altul.
Citește și: Războiul cireșelor: România VS. Marea Britanie! Unde le putem găsi la un preț mai acceptabil
Cele mai apreciate soiuri de la Iași au fost Stella, Van şi Tamara. În total, au fost 31 de probe la degustarea de cireşe. Fiecare fruct a primit calificative în functie de formă, culoare, mărime, textură şi, evident, gust.
Citește și: Cât au ajuns să coste cireșele românești. Diferențele între piețe și supermarketuri sunt imense