Românii sunt chemați să își exercite dreptul la vot pe 9 iunie, astăzi având loc loc alegerile europarlamentare și locale. Odată cu deschiderea a aproximativ 19.000 de secții de votare în întreaga țară, cetățenii vor putea să-și exprime opțiunile politice într-un proces esențial pentru viitorul comunității lor, după cum arată Euronews.
Secțiile de vot s-au deschis la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22, dar, în situații excepționale, programul de votare poate fi prelungit până la 23:59, pentru a permite tuturor celor care încă așteaptă să voteze să-și exercite acest drept fundamental.
Unde să votezi pe 9 iunie? Răspunsul depinde de situația ta specifică. Dacă ești în localitatea de domiciliu sau de reședință, vei vota la secția alocată acelei adrese. În caz contrar, poți alege să votezi la orice secție de votare din țară pentru alegerile europarlamentare. Dacă ești în străinătate trebuie să știi că au fost deschise 915 secții de votare pentru cetățenii români.
Cum găsești secția de votare? Este un proces simplu: accesând registrulelectoral.ro și introducând datele personale solicitate, vei afla secția de votare la care ești arondat, împreună cu adresa și informații utile pentru a ajunge acolo.
Te-ar putea interesa și: Prezența la vot 9 iunie 2024 la ora 10. În ce zone s-a votat cel mai mult la locale și europarlamentare
Alegerile europarlamentare permit cetățenilor să voteze și în alte localități decât cea de domiciliu sau de reședință, inclusiv în străinătate, unde există 915 secții de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe. În schimb, la alegerile locale, votul este restricționat la localitatea de domiciliu sau de reședință.
Pentru cei care au viză de flotant sau au schimbat recent adresa de reședință, există modalități specifice de a vota. Aceștia pot vota pe liste permanente sau suplimentare, în funcție de situația lor individuală și de procedurile stabilite.
Odată ajuns în secția de votare, alegătorul va prezenta documentul de identitate și va semna pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, în dreptul numelui său, primind apoi ștampila și cinci buletine de vot. Acesta va pune ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care o poate utiliza în cazul în care ștampila aplicată nu mai este foarte vizibilă.