Anul trecut, maghiarii au dat o lege prin care mașinile care nu erau înmatriculate în Ungaria să plătească prețul întreg la pompă, nebeneficiind în acest fel de plafonare. Plafonarea, însă, nu a durat mult, iar din luna decembrie și până acum tot mai mulți șoferi au trecut granița ca să alimenteze în țara noastră, scrie digi24.ro.
La o benzinărie din orașul Esztergom, un litru de motorină ajunge la 690 de forinți, echivalentul a 1,90 dolari. În Slovenia, în schimb, în orașul Sturovo prețul ajunge până la maximum 1,76 dolari. O diferență mai mică de preț se înregistrează la benzină.
„Am mers prin Slovacia de sărbători şi când am făcut plinul am constatat cât de ieftin este acolo. Trebuie doar să trecem podul şi am ajuns, aşa că evident vom veni mai des pentru asta” a spus un șofer ungur.
Voi de la noi nu luați, noi de la voi luăm. Anul trecut, în momentul în care Ungaria a plafonat prețul carburanților, mai mulți șoferi români și slovaci au preferat să alimenteze în țara vecină. Acest lucru nu a fost pe placul maghiarilor care au interzis mașinilor care nu erau înmatriculate în țara lor să beneficieze de reducerea de preț.
Mai citește și: Sanitas amenință cu o nouă grevă în sănătate. Protestele încep miercuri. Se cer majorări ale salariilor cu 15%
Guvernul Orban se confruntă cu provocări economice dure, înflația ajungând la 24%, îndreptându-se spre o stagnare. Din lipsă de combustibil, în luna decembrie a anului trecut guvernul a fost nevoit să elimine plafonul prețului la pompă și să majoreze accizele la carburanți. Pe lângă aceste măsuri, MOL, grupul petrolier ungar, a fost vizat de noi taxe pe profitul realizat din rafinarea țițeiului rusesc.
Analistul Erste, Tamas Pletser, a spus că prețul carburanților din Ungaria era mai mare din cauza taxelor mari dar și din cauza faptului că ”plafonarea distorsionat modul de funcţionare a pieţei carburanţilor, eliminând competiţia.” Firmele ungare au încetăt să mai importe combustibil din cauza prețului mic de comercializare, astfel că deficitul de carburanți al Ungariei s-a agravat.
Te-ar mai putea interesa și: Gradele cresc, prețul gazului scade. De unde va importa Europa dacă vremea se va înrăutăți