Uniforma obligatorie ar putea deveni o realitate și în România, asta după ce un nou proiect de lege a intrat în dezbatere. Decizia care ar putea fi luată în Guvern duce la numeroase controverse în rândul părinților și cadrelor didactice, în condițiile în care părerile sunt împărțite.
Conform unui proiect de lege depus la Senat la inițiativa unui deputat PSD, Iulian Alexandru Badea, instituțiile de învățământ vor fi cele care ar putea cere utilizarea de uniformă obligatorie. Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, elevii din țara noastră vor trebui să respecte noua ținută vestimentară impusă.
În cazul persoanelor care nu vor putea achita uniforma obligatorie, proiectul depus de deputatul PSD prevede ca tot costul uniformele școlare ar trebui să fie suportat de stat, astfel încât toți elevii să le poarte fără alte scuze.
Desigur, această decizie a stârnit nemulțumiri și în alți ani și este normal să o facă și acum. Dumitrica Mitulescu, fost membru în comisia de elaborare a subiectelor pentru examenele naționale, este de părere că introducerea uniformei școlare este o metodă bună de a-i face pe elevi să nu mai catalogheze oamenii în funcție de ținuta vestimentară.
Citește și: 96 de școli și grădinițe vor fi deschise în această vară în București. Iată lista instituțiilor
„Cu siguranță, reintroducerea uniformei școlare va avea un efect pozitiv asupra elevilor, a școlii, în general. Nu are nimic de-a face cu comunismul. Se pot face modele de uniforme colorate, vesele, fiecare școală, liceu se poate mândri cu asta. Școala nu este club sau podium, pentru parada modei, cum am văzut că se confundă.
Nu spun asta pentru că sunt eu „de modă veche”, ci pentru că bunul-gust nu ține de o etichetă, ci de momentul în care știi cum să îți alegi hainele. Pentru copiii care abandonează școala pentru că părinții lor nu au bani pentru haine, sunt destui în mediul rural, este o șansă”, a declarat Dumitrica Mitulescu, pentru Ziare.com.
Pe marginea acestui subiect intens dezbătut de câțiva ani încoace și tot mai mult în momentul de față, Alina Oprea, psiholog și consilier școlar, este de părere că introducerea uniformei în școlile de pe teritoriul țării ar putea avea un efect pozitiv. În același timp, specialistul în educație a explicat că este normal ca orice schimbare să ducă și la rezistență în faza de implementare a deciziei.
„Chiar dacă uniforma școlară nu este ceva nou pentru școala românească, pentru școlile din întreaga lume, este normal să apară reticențe, opinii de genul că nu mai suntem în comunism. Eu cred că trebuie să-i învățăm pe copii că etichetele nu sunt importante, nici măcar pe haine. Sunt multe cazuri de bullying în școli care au la baza hainele. Personal, chiar cred că nu va fi un lucru rău. Hainele nu reprezintă toată personalitatea noastră”, a spus Alina Oprea.
Dincolo de aceste afirmații, părerile sunt diferite. Spre exemplu, Angelica Petcu, mamă și antreprenor, fondator al unei grădinițe private, este de părere că revenirea uniformei școlare nu ar fi o idee bună deoarece nu toți părinții își vor permite să achiziționeze uniformele.
„Nu le putem bloca creativitatea. Copiii să vină la școală îmbrăcați cu hainele lor, pe care le îndrăgesc. Statul să dea bani copiilor săraci, pentru haine, mâncare, rechizite, dacă vrea să reducă abandonul școlar. Nu asta este cauza principală a abandonului, ci lipsa unor resurse pe care statul ar putea să le suplinească” a declarat Angelica Petcu