Uniforma şcolară, obligatorie până la Revoluţia din 1989, a fost eliminată din instituţiile de învăţământ considerându-se că reprezintă un act de constrângere.
În anii care au urmat, s-a mai încercat reintroducerea ei, unităţilor de învăţămânnt dându-li-se libertatea de a-şi alege propriile modele. Nici această măsură nu a avut caracter permanent, astfel că, la scurt timp, elevii au renunţat din nou la uniformă.
Uniforma şcolară va fi acordată gratuit elevilor
Acum, autorităţile au ajuns din nou la concluzia că uniforma şcolară ar fi bine-venită. Un motiv ar fi prevenirea abandonului şcolar, considerându-se că mulţi elevi români abandonează studiile pentru că provin din familii sărace, care nu au bani să le cumpere rechizite şi haine pentru mers la şcoală.
Citeste si Lista școlilor și liceelor din București care vor fi monitorizate de poliţişti locali pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025
Potrivit proiectului de lege, şcolile ar putea decide introducerea obligatorie a uniformelor școlare „pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale„, scrie portalinvatamant.ro
De menţionat că toţi elevii vor primi uniforme gratuit.
Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere la Senat, „abandonul școlar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăți de învățare sau în cele mai multe cazuri, situația socioeconomică precară, care din păcate se poate traduce prin imposibilitatea părinților de a susține achiziționarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informatice pentru asigurarea accesului la cursurile în format on-line”.
LEGE pentru completarea și modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Art. 1. – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial, Partea I , nr.613 din 5 iulie 2023, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La Articolul 11, după alineatul (2) se adaugă un nou alineat, alin. (2′) cu următorul cuprins:
(2′) – Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale, conducerea unităților de învățământ pot solicită utilizarea obligatorie a uniformei școlare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniformă școlară, se realizează prin ordin al ministrului educației. Uniformă școlară se acordă elevilor în mod gratuit, finanțarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, cât și din fonduri externe nerambursabile.
2. La Articolul 106, după litera m) din alineatul (1) se introduce litera n), cu următorul cuprins:
n) dreptul de a beneficia în mod gratuit de uniformă școlară.
3. La Articolul 126, după litera r), se adaugă litera s), cu următorul cuprins:
s) pot asigura, din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale și din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, acoperirea cheltuielilor pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare, așa cum este specificat m metodologia aprobată de Ministerul Educație.
Pentru a intră în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Parlament și să fie promulgat de preşedintele Iohannis.