- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unii români o să iasă la pensie cu 5 ani înainte de termen. Vor primi și un bonus de aproape 1.000 de lei

15 Aug, 14:17 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cine sunt românii care vor putea ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen. Aceștia vor primi și un bonus de aproximativ 1.000 de lei.
Unii români o să iasă la pensie cu 5 ani înainte de termen. Vor primi și un bonus de aproape 1.000 de lei

O categorie de români va putea ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen. În plus, vor primi un bonus de aproape 1.000 de lei. Potrivit legii, bărbații ies la pensie la vârsta de 65 de ani, iar femeile la 63 de ani. Există posibilitatea să se solicite pensie anticipată, însă acest aspect vine la pachet cu o serie de condiții. Iată informațiile mai jos, potrivit cancan.ro.

Te-ar putea interesa și: Așa arată decizia de recalculare a pensiei. Românii vor primi dovezile săptămâna aceasta

foto: ieșire la pensie cu 5 ani înainte de termen

Unii români o să iasă la pensie cu 5 ani înainte de termen

Cu toții am aflat de noile declarații ale lui Marcel Ciolacu și ale Simonei Bucura-Oprescu. Noua Lege a Pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024 și peste 80% dintre români vor avea pensiile majorate, unii și cu 90%.

Aproape 800.000 de pensionari nu o să aibă pensiile majorate. Ei bine, vestea benefică este pentru o categorie de români, care poate ieși la pensie mai devreme cu 5 ani, iar aceștia ar putea primi și un bonus de aproape 1.000 de lei.

Românii trebuie să aibă minim 25 de ani vechime pentru a primi punctele bonus sau de stabilitate.

Pentru a ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen, românii trebuie să fi muncit cel puțin 40 de ani. Informațiile se regăsesc în articoul 58 în Noua Lege a Pensiilor.

„Art.58 – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se arată în Lege.

Te-ar putea interesa și: Directorul Poştei Române, anunț de ultimă oră pentru pensionarii care nu sunt acasă când le aduce poștașul plicul cu decizia de recalculare a pensiei