Uniunea Europeană a dat verdictul. Consumul final de energie trebuie să fie redus cu până la 11.7%, așa cum arată stiripesurse.ro. Primele informații atestă că obiectivul este util pentru combaterea schimbărilor climatice, dar la fel de bine, contribuie la limitarea combustibililor fosili ruși.
Pe parcursul zilei de vineri, Uniunea Europeană a încheiat un acord în ceea ce privește reducerea consumului final de energie cu până la 11.7%, până în 2030. Obiectivul este unul despre care parlamentarii au afirmat că va ajuta la combaterea schimbărilor climatice, dar la fel de bine, reduce folosirea combustibililor fosili ruși, tocmai de aceea, măsura este „în dezavantajul lui Putin”.
Vezi și: Românii încearcă să fenteze sistemul! Ce au încercat să cumpere cu ajutorul cardului pentru energie
Pe tema acestui subiect s-au dezbătut multe conversații, pe parcursul nopții de joi spre vineri. Acordul a fost convenit după ce au avut loc negocierile între UE și Parlamentul European. Odată implementată această măsură, țările trebuie să se mobilizeze pentru a renova milioane de clădiri. Scopul clar este acela de a reduce risipa de energie. Majoritatea instituțiilor sunt încălzite prin combustibili fosili, astfel, prevederea este crucială pentru eforturile de a combate schimbările climatice.
Negociatorul principal al Parlamentului a afirmat că măsura va aduce beneficii reale în ceea ce privește climatul. Nu în ultimul rând, Niels Fuglsang a precizat că decizia luată de UE nu este una prea fericită pentru Putin.
„Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climatului şi în dezavantajul lui Putin”, declară Fuglsang.
Consumul de energie la nivelul gospodăriilor și fabricilor trebuie să fie redus cu până la 11.7% până în 2030. Arianna Vitali a confirmat că măsura îmbunătățește actuala directivă pentru eficiența energetică, dar la fel de bine, contribuie la îndeplinirea obiectivelor REPowerUE, adică la cele de a renunța la combustibilii din Rusia până în anul 2027.
„Îmbunătăţeşte actuala directivă privind eficienţa energetică, dar nu în măsura necesară pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU”, declară secretarul general al Coaliției non-profit pentru economisirea energiei.
Comisia Europeană va corecta obiectivele naționale neobligatorii ale țărilor membre, dacă acestea nu ajung la obiectivul de 11.7%. Astfel, din 2024 și până în 2030, statele trebuie să economisească în medie 1.49% din consumul alocat fiecărui an. Cel puțin 3% din suprafața clădirilor trebuie să fie renovată. Acordul va merge către Parlamentul European și țările UE pentru un vot final.
Citește și: Bani înapoi pentru români de la furnizorii de energie. Cum au fost „umflate” facturile