Comisia Europeană va prezenta cadrul legislativ pentru forma digitală a monedei euro. Proiectul este unul care a generat multe teorii ale conspirației, dar a produs și ostilitate băncilor, informează digi24.ro.
„Pentru moment, euro digital pare o soluţie în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”, a ironizat eurodeputatul german, Markus Ferber. El precizează că Banca Centrală Europeană (BCE) și Comisia Europeană trebuie să explice de ce societatea are nevoie de varianta digitală a monedei euro.
BCE relatează că dematerializarea crescută a plăților, în mod special în contextul exploziei comerțului electronic, conduce la necesitatea unui euro digital. În caz contrar, există riscul ca moneda unică să fie concurată de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine din ce în ce mai mult.
Te-ar putea interesa și: Noi reguli! Angajații nu mai trebuie să răspundă la telefon după muncă. Comisia Europeană introduce dreptul la deconectare
BCE a început un studiu cu privire la furnizarea de monede și bancnote sub formă electronică încă din iulie 2021. Totodată, proiectul de act normativ care urmează să fie prezentat de Comisia Europeană va stabili cadrul juridic necesar. Proiectul va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre și cu Parlamentul European.
Se pare că euro digital generează incertitudini alimentate de companiile de dezinformare. Au apărut mai multe zvonuri pe rețelele sociale, conform cărora se intenționează eliminarea banilor numerar, pentru a „permite o supraveghere generalizată a cetățenilor”. Totul s-ar întâmpla prin intermediul controlului achizițiilor și tranzacțiilor financiare efectuate de oameni. În ciuda tuturor zvonurilor, se pare că moneda electronică nu va fi decât o opțiune de plată suplimentară. Ea va completa numerarul.
Euro digital va fi stocat pe un card sau pe telefonul mobil și va oferi o opțiune de plată care va conserva anonimatul. Cu toate acestea, micile companii și asociații cu scop vor putea refuza plățile cu euro digital. Același lucru este posibil și în rândul persoanelor fizice.
Așadar, euro digital nu va înlocui numerarul, iar cetățenii europeni vor avea libertatea de a-l folosi sau nu. El va avea aceleași caracteristici ca banii lichizi și va garanta respectul vieții private. China testează deja un yuan digital. În același timp, SUA și Marea Britanie au în vedere o versiune electronică a monedelor lor.
Băncile sunt îngrijorate de posibilele pierderi de venituri. Totodată, instituțiile bancare au în vedere riscurile pentru stabilitatea financiară, dacă persoanele particulare își vor retrage masiv depozitele din conturile curente pentru a le depozita în euro digital. Pentru a liniști băncile, textul Comisiei Europene prevede că BCE „va dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezervă de valoare”.
Practic, BCE va impune fiecărei persoane particulare un plafon pentru euro digital. În luna mai, un reprezentant BCE va sugera un plafon de 3.000 de euro.
Citește și despre: Comisia Europeană a aprobat plata celei de-a doua tranșe de bani din PNRR pentru România