Studenții care au rămas pe dinafară cu înscrierea la facultate, o pot face la Universitatea Ecologică din București. La această instituție, se poate intra și cu media 6 la bacalaureat, pentru că sunt multe locuri disponibile.
„ADMITEREA la studiile universitare de LICENTA, organizata la formele de invatamant cu frecventa sau cu frecventa redusa, se va realiza prin concurs, pe baza mediei obtinuta la examenul de bacalaureat”, se arată pe site-ul Universității Ecologice care are 450 de locuri, iar taxele anuale sunt între 4.000 și 5.000 de lei pe an.
La această universitate, au studiat și premierul Marcel Ciolacu, dar și președinta Agenției Naționale pentru Sport, multipla campioana olimpică Elisabeta Lipă.
Alte universități particulare, unde se poate intra tot doar cu notele de la BAC, sunt Nicoale Titulescu sau Titu Maiorescu. Cele două sunt preferate în special pentru Drept, însă, viitorii studenți pot opta și pentru altă specializare.
Concurență mare între studenții străini care vor să învețe în România. Peste 80.000 de candidați s-au bătut pe cele 500 de burse acordate de statul român pentru cei din afara Uniunii Europene şi sunt căutate domenii dintre cele mai diverse. Ei vor studia în centre universitare din toată ţara: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi altele.
Studenți din 160 de țări, de pe cinci continente, au cerut burse ca să studieze în România, „aspect care evidenţiază interesul tot mai mare, la nivel global, al studenţilor pentru oportunităţile educaţionale oferite de universităţile din România”, a precizat MAE.
Au fost mai multe criterii privind selectarea, printre ele se numără excelența academincă, dar s-a ținut cont și de distribuirea lor geografică, să existe un echilibru de gen în împărțirea burselor și obiectivele de politică externă pe care România le care cu țările din care provin acest candidați.