Succes important pentru gastronomia din România. Ciorba rădăuțeană se numără cele 100 de preparate incluse de Atlasul Gusturilor în topul culinar mondial!
În elita preparatelor din toată lumea, ciorba rădăuțeană – cu carne de pui, legume, smântână, usturoi şi ardei iute – ocupă locul 58 din 100 în clasamentul celor mai bune mâncăruri.
Atlasul Gusturilor (Taste Atlas) este o platformă gastronomică interactivă, în care sunt prezentate peste 11.000 de feluri de mâncare şi băuturi din toată lumea, reprezentative pentru o țară sau o anumită zonă, notează ZF.
Taste Atlas sugerează și trei locuri unde poate fi savurată ciorba rădăuțeană. Două se află în România, respectiv La Baciu (Câmpulung Moldovenesc) și restaurantul Național (Rădăuți), iar al treilea, în Italia – Taverna di Dracula (Tivoli).
Topul celor mai bune 100 de preparate din toată lumea este alcătuit pe baza voturilor exploratorilor gastronomici.
Pe primul loc al clasamentului se află preparatul Lechona din Columbia, urmat de Pizza Napoletana, din Italia, evident.
1.Lechona (Columbia)
2.Pizza Napoletana
3.Picanha (Brazilia)
4.Rechta (Algeria)
5.Phanaeng Curry (Thailanda)
În acest clasament, cioba rădăuțeană este mai bine plasată decât celebra supă ungurească Húsleves (locul 77), care conține carne de pui, rădăcinoase şi tăieţei.
Taste Atlas a alcătuit și un clasament al țărilor, în funcție de deliciile culinare care le reprezintă.
În acest top, România se află pe locul 24, în timp ce Ungaria ocupă locul 20 în lume, iar Polonia se află pe poziția 11.