Unul din cinci români nu reușește să economisească bani. Potrivit studiului, 10% dintre respondenți declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei pe lună, iar unul din cinci români nu reușește să pună deloc bani deoparte.Citește și O luptă continuă cu politica financiară! Cele mai dezvoltate economii ale Uniunii Europene nu au limită la plata cu bani lichizi
De regulă, 49% dintre români își fac rezerve de bani toamna, iar 23% adoptă acest comportament tot anul asta după ce în timpul verii au cheltuit pentru concedii și atracții turistice, scrie economica.net.
Studiul Revolut arată că dintre toate generațiile de peste 18 ani, milenialii sunt cei mai interesați de investiții ca tactică de economisire. Mai mult, toamna pare a fi un moment bun pentru a reveni la un comportament financiar responsabil pentru mai bine de jumătate dintre români, care analizează cele mai potrivite modalități de economisire, în pregătirea sărbătorilor de iarnă.
18% iau în calcul să pună bani deoparte mai ales pentru că au cheltuit prea mult cu vacanțele din timpul verii, iar 31% consideră că toamna este un moment potrivit pentru a face asta.
De asemenea, 23% dintre respondenți au declarat că oricum economisesc pe tot parcursul anului, fără a ține cont de momentul din an. Există și o minoritate de 6% care intenționează să amâne până în ianuarie această decizie, preferând debutul anului pentru a începe să-și facă o rezervă. Unul din cinci români (20%) spune că nu reușește să pună deloc bani deoparte, iar 53% economisesc mai puțin de 500 de lei pe lună. Pe de altă parte, 10% declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani (12%).
În România femeile și bărbații economisesc diferit, iar diferențele sunt majore. 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu (față de 18% în cazul bărbaților), cele mai multe economisesc sub 250 de lei (32% vs. 22% bărbați) și doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, față de 13% dintre bărbați.
Pentru a-și face rezerve de bani, dar și pentru a le ține socoteala lor, românii iau în calcul diferite metode. Majoritatea apelează la regula 50/30/20, unde 50% din fonduri sunt destinate cheltuielilor obligatorii (chirie, utilități etc.), 30% pentru cheltuieli de plăcere (mese în oraș, întâlniri cu prietenii) și 20% pentru economii și investiții.