Jumătate dintre români cresd că vor trăi mult, având în vedere că se așteaptă să trăiască până la vârste foarte înaintate, adică cel puțin 90 de ani. Cu toate acestea, un studiu recent dezvăluie că 74% dintre aceștia nu iau măsuri a se asigur a asigura că vor avea o pensie bună și o bătrânețe mai prosperă. În mod surprinzător, ideea de pensie privată este tot mai populară, fondurile de investiții din domeniu înregistrând performanțe impresionante în ultimul an, transmite Economica.
Aproape 40% dintre români se confruntă cu dificultăți financiare și, în prezent, mulți nu iau în considerare economisirea pentru momentul când vor ajunge la pensionării. Surprinzător, doar 26% dintre români au adoptat măsuri concrete pentru a-și asigura o bătrânețe mai confortabilă, chiar dacă peste jumătate dintre aceștia cred că vor trăi până la vârsta de 90 de ani. Pilonul II al pensiilor private, în care participă obligatoriu aproximativ 8 milioane de români, reprezintă, practic, singura modalitate de economisire pentru o mare parte a populației.
Peste jumătate dintre participanții la un studiu privind percepția asupra longevității, realizat de NN, cel mai mare administrator de pensii private din România, cred că este foarte probabil ajungă la pensie și să atingă vârsta de 90 de ani. În același timp, 73% se consideră pregătiți pentru o viață lungă.
Te-ar putea interesa și: Pilonul II de pensii. Iată cum pot fi retrași banii depuși și care sunt condițiile
În ciuda optimismului față de șansele de a se bucura de pensie, 82% dintre respondenți sunt îngrijorați de evoluția viitoare a României, concentrându-se asupra impactului asupra vieții lor. Principalele preocupări includ costul de trai, perspectivele economiei și ale pieței muncii, precum și datoria publică.
58% dintre respondenți, încă mai au încredere că ideea de pensie publică va rămâne o sursă stabilă de venit la pensionare este solidă. În același timp, aproape 70% dintre aceștia înțeleg importanța economisirii suplimentare pentru bătrânețe, recunoscând eficacitatea instrumentelor precum Pilonul II și Pilonul III, alături de alte soluții de economisire și protecție, precum asigurările. Acestea pot furniza sprijin financiar în situații neprevăzute.
În acest context, 59% dintre respondenții la acest studiu sunt de părere că că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, menținându-și standardul actual de viață.