- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urgență climatică în acest loc afectat de secetă extremă și arșiță! E interzis să uzi grădina cu legume și să umpli cu apă piscina

21 Aug, 18:21 • Preda Silvia
Arșița și seceta extremă fac ravagii pe câmp, însă nu doar agricultura are de suferit. Clima cu care ne confruntăm de ceva timp ridică multe alte probleme serioase.
Urgență climatică în acest loc afectat de secetă extremă și arșiță! E interzis să uzi grădina cu legume și să umpli cu apă piscina

Apa de la robinet e imposibil de băut în mai multe localităţi din România și din afara țării, iar oamenii primesc apă cu porția. În Spania, unde e o climă mediteraneană, cu veri calde și însorite, seceta severă îi obligă acum pe turişti dar şi localnici să stea la cozi pentru a primi apă potabilă din partea autorităților, informează Reuters.

Oamenii sunt disperați după ce seceta a făcut ca apa de la robinet să devină imposibil de băut. Nenorocirea are loc în mai multe localităţi din regiunea Costa Blanca din Spania.

Potrivit autorităților, după ce a scăzut nivelul apelor a crescut rapid salinitatea, iar asta a obligat oficialii din unele zone să declare apa de la robinet nesigură pentru băut sau gătit.Apa îmbuteliată este acum distribuită de autorități fără niciun cost, transmit autoritățile spaniole.

Citește și: Sudul ţării ar putea ajunge noua Sahara în 30 de ani. Ce soluții ar mai putea salva România de secetă

În zona Marina Alta, în nordul capitalei provinciale Alicante, consumul de apă a ajuns la 19,67 miliarde litri în luna iulie, de la 2,3 miliarde litri în ianuarie. Conform statisticilor, în această zonă sunt aproape 38.000 de piscine, adică una la fiecare cinci locuitori.

În Spania se stă la coadă la apă potabilă. O secetă severă a stricat apa de la robinet

Scăderea rezervelor de apă a determinat unele consilii locale din Spania să interzică activităţi precum umplerea piscinelor, udarea grădinilor sau spălatul autoturismelor în timpul zilei! „Am intrat deja într-o urgenţă climatică”, transmite Joan Sala de la ONG-ul de mediu Accio Ecologista-Agro.

secetă

Asociaţia fermierilor ASAJA a estimat, luna trecută, că lipsa precipitațiilor a provocat pierderi uriașe, de peste 65 de milioane de euro pentru sectorul agricol din regiune.

În România, canicula şi lipsa precipitațiilor au distrus mii de hectare de terenuri agricole. În peste 600 de localităţi oamenii primesc apă cu porția.

În prezent, 349 de localități care dispun de sisteme centralizate (din care 6 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Hârlău și Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții în anumite intervale orare.

Cele mai multe localități afectate sunt în județele: Botoșani – 101 localități, Iași – 94 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 16 localități, Neamț – 12 localități, Mehedinți și Argeș- 8 localități, Vaslui – 10 localități, Galați și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița și Brașov – 5 localități, Hunedoara – 4 localități, Suceava și Olt– 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate.

În prezent, 279 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat), localități din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinți și Gorj.

Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani -154 localități din care și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 60 localități, Neamț – 24 localități, Bacău – 18 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități, Olt și Prahova – 3 localități, Suceava – 2 localități, Mehedinți, Vrancea și Gorj – 1 localitate.

Vezi și: Seceta a făcut prăpăd în România. Fântânile seacă și oamenii primesc apă cu porția