- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără loc de muncă

06 Sep, 08:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Un val de concedieri nemaivăzut a început la o mare companie din țara noastră. Cine rămâne fără loc de muncă.
Urmează concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără loc de muncă

De la locul 2 în top firme cu cei mai mulți angajați, gigantul din Bistrița-Năsăud a ajuns să dea afară 300 de oameni! Nu vor primi salarii compensatorii, dar respectivii vor primi măcar șomaj. Vestea vine la doar două luni după ce locul 1 al aceluiași top spunea că va reduce considerabil personalul, potrivit bugetul.ro.

Firma producătoare de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură din aluminiu și oțel inoxidabil se confruntă cu o scădere a comenzilor. Din cauza acestei situații, va concedia 300 din cei 1.855 de angajați. Primii 100 vor fi concediați la jumătatea lunii septembrie, alți 100 la sfârșitul lunii, iar restul în octombrie. Decizia a fost luată pentru a adapta activitatea companiei la noile condiții economice.

Te-ar putea interesa și: Declinul giganților industriali români. Miile de concedieri au dus la oprirea definitivă a activității

foto: concedieri

Urmează concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără loc de muncă

În luna iulie, Leoni, liderul din Bistrița, a anunțat intenția de a concedia 420 de angajați. După luni de negocieri cu autoritățile locale, numărul persoanelor afectate a fost redus la 190. Concediații vor primi între unul și cinci salarii compensatorii.

Scăderea dramatică a comenzilor pentru vehicule electrice a determinat această decizie, iar negocierile s-au purtat între sindicat și angajați. Criteriile luate în considerare au inclus situația financiară și familială a angajaților. Salariile compensatorii erau prevăzute în contractul colectiv de muncă, aceasta fiind singura soluție pentru ca firma să poată supraviețui.

Ajustările au fost necesare pentru a se adapta la contextul economic dificil. Reprezentanții AJOFM au subliniat importanța acordării acestor beneficii.

„În urma negocierilor cu sindicatul, cu salariații, s-a redus cifra și, din 420, au rămas undeva la 190 de persoane. Au ținut cont de situația financiară, starea familială, socială și au mai tăiat de acolo. Totuși, au fidelizat angajații, chiar dacă pleacă, cu de la unu până la cinci salarii compensatorii, ceea ce au prevăzut în contractul colectiv de muncă”, a declarat reprezentanta AJOFM.

AJOFM nu poate impune angajatorului să asigure salarii pe care nu și le permite, iar concedierile s-ar putea ține în lanț.

Te-ar putea interesa și: Concedieri pe bandă rulantă: GM dă afară peste 1.000 de salariaţi, Mastercard reduce personalul cu 3%